Βασίλειος Σκουτέρης MD, FEBO Χειρουργός Οφθαλμίατρος Διευθυντής Οφθαλμολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Αθηνών Επιστημονικός Συνεργάτης Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου Laser Vision

11 pterygium

Τι είναι το πτερύγιο;

Το πτερύγιο του επιπεφυκότα είναι μία καλοήθης αλλοίωση η οποία είναι συχνή σε ανθρώπους που έχουν μεγάλη έκθεση στον ήλιο. Αυτός είναι και ο λόγος που λέγεται και νόσος των σέρφερ. Άλλοι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την δημιουργία του πτερυγίου είναι η σκόνη και η ξηρή ατμόσφαιρα.

Εμφανίζεται συνήθως στην μεσοβλεφάρια σχισμή και επεκτείνεται από την πλευρά της μύτης προς τον κερατοειδή (ο διαφανής ιστός που βρίσκεται μπροστά από το χρωματιστό κομμάτι του ματιού). Μπορεί όμως να έχει και την αντίθετη φορά.


Ποιά είναι τα συμπτώματα του πτερυγίου;

Στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται ο συχνός ερεθισμός και η ερυθρότητα, το αίσθημα ξένου σώματος, η δακρύρροια και ο κνησμός. Σε προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να επηρεάσει σε τέτοιο βαθμό τον κερατοειδή που να δημιουργήσει πρόβλημα και στην όραση.


Ποιά είναι η θεραπεία του πτερυγίου;

Ως αναφορά την θεραπεία, είναι απαραίτητη μόνο σε περίπτωση που τα συμπτώματα δημιουργούν στον ασθενή πρόβλημα στη καθημερινότητα του. Αυτή γίνεται με χειρουργική αφαίρεση του συνόλου της βλάβης. Σε εκτεταμένες βλάβες μπορεί να χρειαστεί αυτομεταμόσχευση επιπεφυκότα η συρραφή αμνιακής μεμβράνης ώστε να αποκατασταθεί το έλλειμμα που θα δημιουργηθεί από την αφαίρεση του πτερυγίου.

doctor anytime
κλειστε ραντεβου