Πολύ μεγάλη σημασία έχει η σωστή προστασία των ματιών μας από την ηλιακή ακτινοβολία. Είναι ευρύτερα γνωστό πόσο ευεργετικά μπορεί να επιδράσει ο ήλιος στο σώμα μας αλλά και πόσο καταστροφικά εάν υπάρχει υπερέκθεση χωρίς την κατάλληλη προστασία. Και για τα μάτια μας η προστασία αυτή γίνεται με την χρήση γυαλιών ηλίου.
Σωστά γυαλιά ηλίου είναι εκείνα που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος τoυ οπτικού μας πεδίου, περιλαμβάνουν φίλτρα που απορροφάνε την ακτινοβολία και έχουν φακούς σχετικά σκούρου χρώματος.Γνωρίζουμε ότι το μπλε κομμάτι του φωτός σε μακροχρόνια έκθεση μπορεί να επιταχύνει την δημιουργία του καταρράκτη αλλά και να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Συνεπώς καλό είναι να αποφεύγονται οι μπλε αποχρώσεις στους φακούς των γυαλιών ηλίου.
Εκτός αυτού το δερματικό τμήμα των βλεφάρων μας έχει την ίδια ανάγκη για αντιηλιακή προστασία με το υπόλοιπο δέρμα αφού δεν είναι σπάνιες οι καλοήθεις αλλά ακόμα και οι κακοήθεις αλλοιώσεις του. Οι περισσότερες αντιηλιακές κρέμες με υψηλό δείκτη προστασίας είναι καλά ανεκτές στην περιοχή, φυσικά με προσοχή να μην έρθουν σε επαφή με το εσωτερικό του ματιού μας καθώς μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό.
Μόλυνση από μπάνιο σε πισίνα / θάλασσα
Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είμαστε την καλοκαιρινή περίοδο με το μπάνιο κυρίως σε πισίνα αλλά και δευτερευόντως σε θάλασσες οι οποίες δεν είναι ιδιαίτερα καθαρές. Ο κίνδυνος μόλυνσης παραμονεύει και στις δύο αυτές περιπτώσεις με συχνότερες την κερατίτιδα και την μικροβιακή επιπεφυκίτιδα. Κερατίτιδα λέγεται ή μόλυνση του κερατοειδούς και είναι πολύ συχνότερη σε χρήστες φακών επαφής. Αφορά συνήθως το ένα μάτι το οποίο δακρύζει συνεχώς, είναι κόκκινο και δεν αντέχει την παρουσία έντονου φωτός (φωτοφοβία). Οι κερατίτιδες θεωρούνται παθήσεις ιδιαίτερης βαρύτητας αφού μπορεί να έχουν μόνιμες επιπτώσεις στην όραση.
Η θεραπεία τους γίνεται με αντιβιοτικά κολλύρια ενώ σωστή υγιεινή των ματιών αλλά και των φακών επαφής μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης τέτοιων καταστάσεων. Στην μικροβιακή επιπεφυκίτιδα επίσης υπάρχει ερυθρότητα στο μάτι αλλά αντί για δακρύρροια υπάρχουν πολλές κιτρινοπράσινες εκκρίσεις ενώ η αντιμετώπιση γίνεται επίσης με αντιβιοτικές σταγόνες.
Σημαντικός τρόπος προφύλαξης είναι η χρήση τεχνητών δακρύων όταν τελειώνουμε το μπάνιο, τα οποία μειώνουν τις επιπτώσεις της στεγνότητας που συχνά υπάρχει το καλοκαίρι αλλά και ξεπλένουν το μάτι μας από το χλώριο, ξένα σώματα ή οτιδήποτε άλλο βρίσκεται στις πισίνες και τις θάλασσες. Αυτονόητο είναι λοιπόν ότι η χρήση φακών επαφής στο μπάνιο είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγεται.
Εποχιακές αλλεργίες
Πολύ συχνή είναι η εμφάνιση εποχιακών αλλεργιών το καλοκαίρι ιδίως της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας. Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται αμέσως μετά την επαφή με το αλλεργιογόνο αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει και καθυστερημένη αντίδραση. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι ο κνησμός, δηλαδή η φαγούρα η οποία συνοδεύεται από ερυθρότητα. Μπορεί να υπάρχεί ήπιος πόνος αλλά και αίσθημα ξένου σώματος στο μάτι, το οποίο οδηγεί σε δακρύρροια, συνεχόμενη δηλαδή έκκριση δακρύων από τα μάτια.
Σαν πάθηση είναι ιδιαίτερα εύκολη αντιμετώπιση και σπανίως προκαλεί ανησυχία ή προβληματίζει με την εξέλιξη της. Υπάρχει μία μεγάλη γκάμα κολλύριων τα οποία έχουν αντιαλλεργικό ή αντιφλεγμονώδη χαρακτήρα και με τα οποία αντιμετωπίζεται πολύ καλά η πλειονότητα των περιστατικών. Οι κρύες κομπρέσες μπορεί επίσης να ανακουφίσουν σημαντικά.