Τι είναι τα οπτικά πεδία και τι βλέπουμε από τα αποτελέσματα τους;
Η εξέταση των οπτικών πεδίων είναι μια οφθαλμολογική εξέταση η οποία δίνει πολύ χρήσιμες πληροφορίες σε οφθαλμιάτρους αλλά και σε νευρολόγους. Είναι μία μη επεμβατική εξέταση με την οποία βλέπουμε το εύρος του πεδίου το οποίο βλέπει το κάθε μάτι ξεχωριστά. Μπορεί λοιπόν να αναδείξει οφθαλμολογικές παθήσεις αλλά και νευρολογικές που σχετίζονται με τμήματα του εγκεφάλου τα οποία συμβάλουν στην όραση. Σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο παθολογικό εύρημα τότε περαιτέρω εξετάσεις ίσως χρειαστούν για την διερεύνηση της αιτίας.
Μέσα από την εξέταση του οπτικού πεδίου μπορούν να διαγνωστούν σκοτώματα ή τυφλά σημεία και να αναγνωριστεί κάποιος περιορισμός στην περιφερική όραση. Ένας τέτοιος περιορισμός μπορεί να είναι ένδειξη γλαυκώματος, μιας πάθησης που θέλει ιδιαίτερη προσοχή.
Η καλή όραση εξαρτάται κυρίως από τον αμφιβληστροειδή, τα οπτικά νεύρα και τον εγκέφαλο. Όταν αρχίζει να εμφανίζεται μία πάθηση σε έναν από τους παραπάνω ιστούς τότε η όραση αρχίζει να περιορίζεται. Ο τρόπος με τον οποίο περιορίζεται η όραση μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες και σημαντική βοήθεια ώστε να οδηγηθούμε στην σωστή διάγνωση.
Ποιες είναι οι συχνότερες παθήσεις για τις οποίες είναι απαραίτητος ο έλεγχος του οπτικού πεδίου;
- Γλαύκωμα
- Οφθαλμική υπερτονία
- Παθήσεις του οπτικού νεύρου όπως η σκλήρυνση κατα πλάκας.
- Διαταραχές του εγκεφάλου όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια ή η παρουσία μορφωμάτων
- Διαταραχές της υπόφυσης
Πόσο χρόνο διαρκεί ένα οπτικό πεδίο
Συνήθως η εξέταση δεν διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά. Με την καλή συνεργασία του ασθενούς αλλά και την εμπειρία μας πιθανώς να διαρκέσει και ακόμα λιγότερο.
Χρειάζεται κάποια προετοιμασία για την εξέταση;
Απολύτως καμμία. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν σταγόνες για να ανοίξει η κόρη (μυδρίαση) οι οποίες τοποθετούνται στο ιατρείο.
Είναι επίπονη εξέταση;
Όχι, η εξέταση γίνεται από απόσταση και τίποτα δεν ακουμπάει το μάτι. Στο μάτι που δεν εξετάζεται τοποθετείται ένα κάλυπτρο.
Πώς ακριβώς γίνεται η εξέταση;
Αφού περάσουμε τα στοιχεία του εξεταζόμενου στο πρόγραμμα τοποθετούμε ένα κάλυμμα μπροστά από το ένα του μάτι. Ο εξεταζόμενος ακουμπάει το πιγούνι του στην ειδική θέση και κοιτάζει ένα κόκκινο φως. Με την έναρξη της εξέτασης στιγμιαία αναβοσβήνουν λευκά φώτα στο εσωτερικό του μηχανήματος το οποίο έχει έναν θόλο. Στόχος του εξεταζόμενου είναι να πιέζει ένα πλήκτρο κάθε φορά που αναγνωρίζει φως χωρίς όμως να σταματήσει να παρακολουθεί το κεντρικό κόκκινο φως.
Υπάρχει περίπτωση να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί η εξέταση;
Πολύ πολύ σπάνια. Συνήθως άνθρωποι με πολύ χαμηλή όραση ή σημαντική θολερότητα στα διαθλαστικά μέσα (κερατοειδής, φακός κλπ) δυσκολεύονται και τα αποτελέσματα δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστα.