Τι είναι η αλλεργική επιπεφυκίτιδα;
Αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι μία πολύ συχνή πάθηση η οποία εμφανίζεται σε ενήλικές αλλά και σε παιδιά. Είναι ιδιαίτερα εύκολη στην αντιμετώπιση και σπανίως προκαλεί ανησυχία ή προβληματίζει με την εξέλιξη της. Όπως λέει και η λέξη αφορά μία αλλεργική αντίδραση σε κάποιο αλλεργιογόνο, σε μία ουσία δηλαδή, η οποία δημιουργεί αλλεργική αντίδραση όταν έρθει σε επαφή με το σώμα μας και στην προκειμένη περίπτωση με τα μάτια μας. Ο επιπεφυκότας είναι ένας ιστός, ως επί το πλείστων διαφανής, ο οποίος καλύπτει το λευκό κομμάτι του ματιού μας αλλά και το εσωτερικό των βλεφάρων.
Αυτός ο ιστός είναι και η πρώτη γραμμή άμυνας του ματιού και ο οποίος έρχεται σε επαφή με το περιβάλλον άρα και με τα αλλεργιογόνα. Αυτά τα αλλεργιογόνα προκαλούν μία φλεγμονή στον επιπεφυκότα η οποία ονομάζεται επιπεφυκίτιδα.
Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη πάθηση δεν είναι μεταδοτική ενώ ως προς την εμφάνιση της έχει μία περιοδικότητα δηλαδή εμφανίζεται σε ορισμένες περιόδους όπως η άνοιξη ή το καλοκαίρι.
Ποια είναι τα συμπτώματα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας;
Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται αμέσως μετά την επαφή με το αλλεργιογόνο αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει και καθυστερημένη αντίδραση. Τα ποιό συχνά συμπτώματα είναι ο κνησμός δηλαδή η φαγούρα η οποία συνοδεύεται από ερυθρότητα. Μπορεί να υπάρχεί ήπιος πόνος αλλά και αίσθημα ξένου σώματος στο μάτι η οποία οδηγεί σε δακρύρροια, συνεχόμενη δηλαδή έκκριση δακρύων από τα μάτια. Τέλος σε προχωρημένα στάδια αρχίζει να υπάρχει θόλωση της όρασης και ευαισθησία στο φως. Τα συμπτώματα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με την βλεφαρίτιδα και την ξηροφθαλμία και για αυτό μπορεί στα αρχικά στάδια να προκαλέσουν σύγχυση στους ασθενής κάτι το οποίο λύνεται πολύ εύκολα όμως με έναν οφθαλμολογικό έλεγχο.
Ποιος είναι πιθανό να αναπτύξει αλλεργική επιπεφυκίτιδα;
Αλλεργική επιπεφυκίτιδα μπορεί να αναπτύξει κανείς σε οποιαδήποτε ηλικία. Έχουμε όμως παρατηρήσει ότι συχνότερα εμφανίζεται σε παιδιά και νέους ενήλικες από 12 έως 30 ετών.
Οι άνδρες και οι γυναίκες επηρεάζονται στο ίδιο ποσοστό ενώ άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με αλλεργιογόνα στο οικογενειακό ή εργασιακό περιβάλλον έχουν σαφώς αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης της πάθησης.
Σημαντικό ρόλο παίζει και το οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών, αν υπάρχει δηλαδή κάποιο μέλος της οικογένεια με ιστορικό αλλεργιών.
Τέλος η παρουσία παθήσεων όπως το άσθμα ή το έκζεμα μπορεί να προκαλέσουν την εκδήλωση αλλεργικής επιπεφυκίτιδας.
Πως γίνεται η διάγνωση της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας;
Το πρώτο και σημαντικότερο σημείο στην διάγνωση είναι η λήψη ενός πλήρους και αναλυτικού ιστορικού της πάθησης αλλά και του ασθενούς. Στην συνέχεια η εξέταση με την σχισμοειδή λυχνία θα μας δώσει τα απαραίτητα ευρήματα ενώ σε εξαιρετικά σύνθετες περιπτώσεις μία εξέταση αίματος μπορεί να μας επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για αλλεργική αντίδραση.
Μπορεί μία αλλεργική αντίδραση να έχει μόνιμες επιπτώσεις στην όραση και το μάτι;
Πολύ σπάνια και σε εξαιρετικά βεβαρημένες καταστάσεις υπάρχει η πιθανότητα να επηρεαστεί ο κερατοειδής του ματιού. Κερατοειδής είναι ο διαφανής ιστός που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από την ίριδα. Η φύση του είναι να είναι διαφανής και αυτό είναι που μπορεί να επηρεαστεί σε χρόνιες κυρίως επιπεφυκίτιδες. Λόγω χρόνιου ερεθισμού υπάρχει η τάση να χάνει τη διαύγεια του. Εκτός αυτού αυξημένος κίνδυνος σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει και για μικροβιακές μολύνσεις του κερατοειδούς για το ίδιο λόγο.
Πόσο εύκολα μπορούμε όμως να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πάθηση;
Η αντιμετώπιση όπως και η πρόληψη έχει ως πρώτο στόχο την απομάκρυνση του αλλεργιογόνου παράγοντα εάν είναι αυτό δυνατόν. Από εκεί και πέρα υπάρχει μία μεγάλη γκάμα κολλυρίων τα οποία έχουν αντιαλλεργικό και αντιφλεγμονώδη χαρακτήρα και τα οποία αντιμετωπίζουν πολύ καλά την πλειονότητα των περιστατικών. Η κρύες κομπρέσες μπορεί να ανακουφίσουν σημαντικά ενώ η χρήση φακών επαφής θα πρέπει να αποφεύγεται.