Τι είναι η Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια;
Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια πάθηση που εμφανίζεται στους διαβητικούς ασθενείς και οφείλεται στην προοδευτική βλάβη που υφίστανται τα μικρά αγγεία του αμφιβληστροειδούς. Ένας διαβητικός έχει πιθανότητες να εμφανίσει διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια εάν:
- Είναι διαβητικός πολλά χρόνια
- Τα επίπεδα σακχάρου δεν ελέγχονται αρκετά καλά.
- Έχει υψηλή αρτηριακή πίεση
- Έχει υψηλή χοληστερίνη
Ποια είναι τα στάδια της Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια;
Υπάρχει το μη παραγωγικό και το παραγωγικό στάδιο.
Στο μη παραγωγικό στάδιο το οποίο χωρίζεται σε ήπιου, μέτριοι, σοβαρού και πολύ σοβαρού βαθμού. Σε αυτά τα στάδια βλέπουμε από μόνο μικρο-ανευρύσματα μέχρι μεγαλύτερες αιμορραγίες, αγγειακές αλλοιώσεις κ.α. Αυτές οφείλονται σε προοδευτική βλάβη των αγγείων από τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου.
Στο παραγωγικό στάδιο υπάρχει η παρουσία νεοαγγείων τα οποία και είναι παθολογικά. Τα αγγεία αυτά αναπτύσσονται λόγω ενός παράγοντα που λέγετε VEGF και ο οποίος παράγεται όταν κάποια περιοχή του ματιού ισχαιμεί δηλαδή δεν προσλαμβάνει αρκετό αίμα. Τα αγγεία αυτά αιμορραγούν, διαρρέουν και εάν δεν προβούμε σε κάποια θεραπεία υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγήσουν σε αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς.
Τι είναι η Διαβητική ωχροπάθεια;
Διαβητική ωχροπάθεια είναι η πάθηση κατά την οποία λόγω της βλάβης των μικρών αγγείων που περιβάλουν την ωχρά δημιουργείται οίδημα με αποτέλεσμα μείωση της κεντρική όρασης.
Ποια είναι τα συμπτώματα της Διαβητικής Αμφιβληστροειδοπάθειας;
Στα πρώιμα στάδια η όραση δεν επηρεάζεται οπότε δεν υπάρχουν συμπτώματα. Η όραση αρχίζει να επηρεάζεται σε περίπτωση που δημιουργηθεί οίδημα στην ωχρά ή σε πολύ προχωρημένα στάδια. Για το λόγο αυτό ο προληπτικός έλεγχος είναι απαραίτητος ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες μόνιμης απώλειας όρασης.
Ποια η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση;
Είμαστε ευτυχείς γιατί σήμερα υπάρχουν αρκετές θεραπευτικές επιλογές για να αποτρέψουν απώλεια όρασης.
Για την διαβητική ωχροπάθεια η θεραπεία γίνεται με ενδουαλοειδικές ενέσεις στεροειδών η anti-VEGF αλλά και από ένα καινούργιο laser το οποίο δεν δημιουργεί ούλες και είχα την τύχη να χρησιμοποιώ στην Οξφόρδη.
Για το παραγωγικό στάδιο της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας η θεραπεία τα τελευταία 40 χρόνια γίνεται με laser. Τον τελευταίο χρόνο μια καινούργια μελέτη από μία μεγάλη ομάδα ιατρών που ασχολούναι με την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθειας στην Αμερική έδειξε ότι μπορεί να γίνει θεραπεία με ενέσεις και για την παραγωγική διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας με ίδια αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.
Έχοντας εμπειρία από 3000 διαβητικούς ασθενείς, ο Δρ Σκουτέρης έχει δει και αντιμετωπίσει όλα τα στάδια, τις κατηγορίες αλλά και όλες τις πιθανές επιπλοκές της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.