Τι είναι το χαλάζιο στο μάτι;
Το χαλάζιο είναι μια διόγκωση η οποία εμφανίζεται στην μέση του βλεφάρου και συνήθως εξελίσσεται σε διάστημα μερικών εβδομάδων.
Τι συμπτώματα έχει;
Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι συνήθως ένα ανώδυνο πρήξιμο στο βλέφαρο με μικρή ή μέτρια ευαισθησία που μπορεί να συνδέεται και με αυξημένη δακρύρροια, αίσθημα βάρους και ερυθρότητα του επιπεφυκότα. Σε μεγάλα χαλάζια μπορεί να δημιουργηθεί αστιγματισμός από την πίεση που ασκείται στον κερατοειδή. Το Χαλάζιο μπορεί να εμφανιστεί στο κάτω ή στο πάνω βλέφαρο.
Που οφείλεται και ποια τα αίτια;
Τα χαλάζια οφείλονται σε απόφραξη ορισμένων αδένων που λέγονται μεϊβομιανοί. Οι αδένες αυτοί βρίσκονται παρατεταγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο και είναι 40 με 50 στο πάνω βλέφαρο και 30 με 40 στο κάτω. Η χρησιμότητα τους είναι να παράγουν ένα λιπώδες έκκριμα το οποίο συμμετέχει στην δημιουργία των δακρύων και για την ακρίβεια της εξωτερικής του στοιβάδας που λέγεται λιπώδης. Όσο καλύτερη λειτουργιά έχουν αυτοί οι αδένες τόσο καλύτερη είναι η λειτουργία του συνόλου της δακρυϊκής στοιβάδας άρα και τόσο λιγότερη η στεγνότητα των ματιών. Όταν οι αδένες αυτοί δυσλειτουργούν δημιουργείται μια κατάσταση που λέγεται βλεφαρίτιδα και στην οποία συνυπάρχει μια ήπια φλεγμονή. Τότε, το λιπώδες έκκριμα των μεϊβομιανών αδένων αλλάζει σύσταση και συσσωρεύεται στο σημείο που εκβάλει. Αποτέλεσμα είναι η συχνή απόφραξη τους δηλαδή η εξέλιξη σε χαλάζιο κάτι το οποίο επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την φλεγμονή.
Είναι συχνά τα χαλάζια στα παιδιά;
Το γαλάζιο είναι μία πάθηση που εμφανίζεται ιδιαίτερα συχνά στα παιδιά, όλων των ηλικιών. Συχνά μπορεί να παραμείνει για μήνες ενώ η θεραπεία είναι ίδια με των ενηλίκων. Σημαντικό είναι να μάθουμε τα παιδιά μας να μην ακουμπάνε τα μάτια τους με βρώμικα χέρια ενώ στα πολύ μικρά παιδιά οφείλουμε να τους καθαρίζουμε εμείς τα χεράκια συχνά.
Σε τι διαφέρει από το κριθαράκι στο μάτι;
Το κριθαράκι στο μάτι είναι μια παρεμφερής πάθηση στην οποία υπάρχει ερυθρότητα και πόνος ακριβώς στο χείλος του βλεφάρου και η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε χαλάζιο. Οφείλεται σε οξεία μόλυνση από κάποιο μικρόβιο με συχνότερο τον σταφυλόκοκκο.
Μπορεί να επιμολυνθεί και το άλλο βλέφαρο και να βγάλει χαλάζιο;
Στο χαλάζιο συνήθως δεν υπάρχει μόλυνση άρα και η επιμόλυνση του άλλου βλεφάρου δεν είναι συχνή. Όταν όμως συνυπάρχει βλεφαρίτιδα τότε τα βλέφαρα συχνά αποικίζονται από μικρόβια τα οποία και μπορεί άθελα μας να τα μεταφέρουμε στο άλλο βλέφαρο και να το επιμολύνουμε. Επίσης προσοχή χρειάζεται στην περίπτωση που η υπάρξει επιμόλυνση και αυτή αρχίζει να επεκτείνεται σε όλο το βλέφαρο μια κατάσταση που λέγεται προδιαφραγματική κυτταρίτιδα κόγχου.
Ποια είναι η θεραπεία για αντιμετώπιση του χαλαζίου;
Η αντιμετώπιση του χαλαζίου στο μάτι αρχικά είναι συντηρητική. Μια αγωγή στην οποία περιλαμβάνεται συνδυασμός ενός αντιβιοτικού και κορτιζόνης σε μορφή σταγόνων ή ακόμα καλύτερα αλοιφής είναι το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση. Η θεραπεία έχει καλύτερα αποτελέσματα εάν ζητήσουμε από τους ασθενείς να κάνουν χρήση ζεστών επιθεμάτων (κομπρέσες) τα οποία μαλακώνουν το λιπώδες έκκριμα των αδένων και βοηθάνε στην διάνοιξη τους με φυσικό τρόπο. Εάν παρά την θεραπεία το χαλάζιο συνεχίζει να διογκώνεται υπάρχει και η λύση της ένεση κορτιζόνης προκειμένου να αποφευχθεί η χειρουργική αφαίρεση. Συστηματική αντιβιοτική αγωγή (με χάπια) σπανίως χρειάζεται και μόνο εάν το χαλάζιο επιμολυνθεί και η μόλυνση αρχίζει να επεκτείνεται σε όλο το βλέφαρο.
Πότε χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση;
Η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί την τελευταία λύση όταν όλες οι άλλες έχουν αποτύχει αλλά και όταν υπάρχει σημαντικό αισθητικό πρόβλημα για τον ασθενή. Ένα γαλάζιο μπορεί να μείνει σε αυτήν την μορφή για μήνες. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι προσπαθούμε να αποφύγουμε τις επεμβάσεις στο βλέφαρα γιατί μετά από κάθε τομή αυξάνουμε τον κίνδυνο να δημιουργηθεί μελλοντικά μια στροφή των βλεφάρων προς τα έξω ή προς τα μέσα.
Σαν επέμβαση είναι αρκετά απλή ενώ γίνεται με τοπική αναισθησία. Καλύτερος χώρος για να γίνει η αφαίρεση είναι η χειρουργική αίθουσα αλλά μπορεί να γίνει και σε εκτός χειρουργείου αφού δεν είναι απαραίτητο το πλήρως αποστειρωμένο περιβάλλον. Δύο τρόποι υπάρχουν για την αφαίρεση αναλόγως με το μέγεθος του χαλαζίου. Σε μικρά χαλάζια γίνεται μια μικρή τομή στο εσωτερικό κομμάτι του βλεφάρου αφού αυτό αναστραφεί όπως κάνουμε και κατά την διάρκεια μιας εξέτασης. Η διάνοιξη γίνεται ακριβώς στην κορυφή του χαλαζίου και συνήθως δεν είναι μεγαλύτερη από 3 χιλιοστά ενώ ακολουθεί καθαρισμός του εσωτερικού του. Στα μεγαλύτερα χαλάζια όπου η πίεση στο δέρμα της εξωτερικής επιφάνειας είναι μεγαλύτερη, η τομή μπορεί να γίνει και στην εξωτερική πλευρά του βλεφάρου. Αφού καθαριστεί η περιοχή τοποθετείτε ένας επίδεσμος με ελαφριά πίεση για μερικές ώρες και ο ασθενής πηγαίνει σπίτι του.
Τέλος το κόστος της επέμβασης του χαλάζιου είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Για περισσότερες πληροφορίες για τις τιμές, παρακαλώ επικοινωνήστε με τον οφθαλμίατρο.
Το χαλάζιο μπορεί να επανεμφανιστεί στο μέλλον;
Ο κάθε ένας από τους μεϊβομιανούς αδένες μπορεί να αποφραχθεί και τελικά να δημιουργηθεί καινούργιο χαλάζιο. Όσο περισσότερη βλεφαρίτιδα έχει κανείς τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να επανεμφανιστεί κάποιο χαλάζιο στο μέλλον.