Τι είναι ο αστιγματισμός;
Αστιγματισμός είναι η κατάσταση του ματιού στην οποία ο κερατοειδής του ματιού δεν είναι σφαιρικός αλλά έχει σχήμα ωοειδές. Στόχος του ματιού είναι να συγκεντρώσει όλες τις ακτίνες του στον αμφιβληστροειδή. Όταν λοιπόν ο κερατοειδής δεν είναι σφαιρικός σημαίνει ότι η καμπυλότητα του άρα και η δύναμη που έχει ώστε να διορθώνει βαθμούς δεν είναι ίδια σε όλους τους άξονες.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι ακτίνες του φωτός να μην αθροίζονται σε ένα σημείο αλλά σε δύο διαφορετικούς άξονες. Έτσι η εικόνα που σχηματίζεται στον αμφιβληστροειδή είναι θολή και στην κοντινή και στην μακρινή όραση.
Υπάρχουν δύο τύποι αστιγματισμού ο ομαλός και ο ανώμαλος. Όταν λέμε ομαλός αστιγματισμός εννοούμε ότι ο κερατοειδής έχει σχήμα ωοειδές και μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά σχεδόν τέλεια ενώ όταν λέμε ανώμαλος αστιγματισμός εννοούμε ότι ο κερατοειδής έχει σχήμα που δεν επιτρέπει την πλήρη διόρθωση του με γυαλιά. Μια τέτοια περίπτωση είναι η πάθηση που ονομάζεται κερατόκωνος και στην οποία ο κερατοειδής προοδευτικά λεπταίνει και αποκτά κωνικό σχήμα.
Ποια τα συμπτώματα του αστιγματισμού;
Τα συμπτώματα στον αστιγματισμό μπορεί να ποικίλουν ανάλογα την περίπτωση. Στην αρχή μπορεί να έχετε μια θολή όραση όταν προσπαθείτε να εστιάσετε σε μακρινές αποστάσεις. Αντίστοιχα, μπορεί να επηρεαστεί και η όρασή σας σε κοντινές αποστάσεις όπως για παράδειγμα όταν διαβάζετε ένα βιβλίο ή όταν κάθεστε στον υπολογιστή. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα πιο συχνούς πονοκεφάλους αλλά και κούραση. Φυσικά αυτό είναι ανάλογα την περίπτωση. Καλό είναι όμως να λάβετε μια ενημέρωση από έναν εξειδικευμένο οφθαλμίατρο, έτσι ώστε να σας καθοδηγήσει άμεσα και να σας μιλήσει για την περίπτωση θεραπείας.
Ποια τα πιθανά αίτια στον αστιγματισμό;
Ο αστιγματισμός είναι μια πάθηση, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί εκ γενετής ή μπορεί να προέλθει ακόμα και από κάποιον τραυματισμό στο μάτι. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αίτια σε αυτή τη πάθηση αλλά είναι ανάλογα την περίπτωση. Αυτό σημαίνει ότι ο κερατοειδής είναι περισσότερο κυρτός και μοιάζει σαν μια μικρή μπάλα. Όπως είπαμε και παραπάνω σε αυτή τη περίπτωση επηρεάζεται η όραση και μπορεί να γίνει ακόμα πιο θολή.
Πως γίνεται η διόρθωση αστιγματισμού; Είναι απαραίτητη η χρήση laser για θεραπεία;
Ο πιο διαδεδομένος και ασφαλής τρόπος να διορθωθεί ο αστιγματισμός είναι με γυαλιά. Τα γυαλιά τις περισσότερες φορές προσφέρουν ικανοποιητική όραση. Ένας δεύτερος τρόπος είναι οι φακοί επαφής με αστιγματισμό γνωστοί και ως τορικοί. Οι τορικοί φακοί έχουν σχεδιαστεί ώστε να παραμένουν ακίνητοι στον άξονα του αστιγματισμού κάτι το οποίο πολλές φορές δεν είναι δυνατό. Σε αυτό συμβάλει ο συνεχής βλεφαρισμός αλλά και παράγοντες που έχουν να κάνουν με το σχήμα του κερατοειδούς την στεγνότητα κ.α. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί άνθρωποι δεν τους βολεύονται ειδικά σε χαμηλούς αστιγματισμούς.
Τελευταία και οριστική διόρθωση του αστιγματισμού είναι η διαθλαστική επέμβαση, το γνωστό στους περισσότερους λέιζερ ασιγματισμού.
Υπάρχουν δύο τύποι laser αστιγματισμού. Το LASIK και το PRK.
Τι είναι το LASIK;
LASIK είναι η διαδικασία τροποποίησης του σχήματος του κερατοειδούς ώστε να διορθωθεί ο αστιγματισμός. Είναι μια μέθοδος χωρίς καθόλου πόνο με άμεση βελτίωση της όρασης αλλά και μόνιμα αποτελέσματα. Χρησιμοποιούνται δύο λέιζερ, ένα το οποίο ονομάζεται Femtosecond και ένα δεύτερο που ονομάζεται Eximer. Με το πρώτο laser διαχωρίζουμε τα πέταλα του κερατοειδούς στο εξωτερικό 1/5 του δημιουργούμε δηλαδή κάτι που ονομάζεται κρημνός. Αφού ανασηκώσουμε τον κρημνό γίνεται το δεύτερο laser το οποίο τροποποιεί το σχήμα του κερατοειδούς. Τελευταίο βήμα είναι η επανατοποθέτηση του κρημνού κάτι που διασφαλίζει ότι δεν υπάρχει ανοικτή πληγή στο μάτι οπότε δεν υπάρχει και πόνος. Επιπλέον η όραση βελτιώνεται άμεσα, καταλαβαίνει κανείς αμέσως ότι δεν έχει πλέον αστιγματισμό παρότι υπάρχει μία μικρή θαμπάδα η οποία και εξαφανίζεται συνήθως την επόμενη ημέρα. Τα λέιζερ που χρησιμοποιούμε είναι από τα πιο σύγχρονα και τεχνολογικά εξελιγμένα παγκοσμίως.
Πόση ώρα διαρκεί το LASIK;
Από την στιγμή που θα περάσει στο δωμάτιο θεραπείας ο ασθενής, η επέμβαση συνήθως διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Ο περισσότερος χρόνος έχει να κάνει με την προετοιμασία της επέμβασης και του ασθενούς αφού αμιγώς ο χρόνος που χρειάζεται το κάθε laser είναι μερικά δευτερόλεπτα (κατα μέσο όρο 10).
Ειναι το LASIK επίπονο;
Καθόλου! Οπως αναφέραμε και νωρίτερα αρκούν μόνο αναισθητικές σταγόνες για να μην αισθάνεται καθόλου πόνο ο ασθενής. Μετά το τέλος της επέμβασης συνήθως δεν υπάρχει κανένα ενόχλημα ενώ σπάνια μπορεί να αισθάνεται κανείς ότι υπάρχει ένα ξένο σώμα στο μάτι το οποίο μέχρι την επόμενη ημέρα το πρωί έχει εξαφανιστεί.
Τι είναι το PRK;
PRK είναι η διαδικασία αφαίρεσης της μυωπίας κατά την οποία αρχικά αφαιρείται η πιο επιφανειακή στοιβάδα του κερατοειδούς που λέγεται επιθηλιακή. Αυτό μπορεί να γίνει με Laser κάτι που ονομάζεται PTK ή με κάποιες σταγόνες οι οποίες το μαλακώνουν ώστε να αφαιρεθεί. Το επόμενο στάδιο γίνεται με το eximer laser με το οποίο σμιλεύεται ο κερατοειδής ώστε να αφαιρεθούν οι βαθμοί. Να επαναλάβουμε ότι όπως και στο LASIK, το Laser που χρησιμοποιούμε είναι από τα πιο σύγχρονα και τεχνολογικά αναπτυγμένα Laser παγκοσμίως.
Είναι το PRK επίπονο;
Στο PRK κυρίως την πρώτη ημέρα υπάρχει από απλή ενόχληση μέχρι πόνος ο οποίος όμως αντιμετωπίζεται με τα απλά παυσίπονα. Από την δεύτερη ημέρα τα συμπτώματα αρχίζουν να βελτιώνονται και υποχωρούν τελείως συνήθως μετά την τρίτη ημέρα. Σε αυτό το στάδιο έχει κλείσει τελείως το επιθήλιο.
Πότε βλέπει κανείς καλά μετά από επέμβαση PRK;
Στο PRK η όραση τις πρώτες τρεις ημέρες είναι βελτιωμένη αλλά επειδή λείπει το επιθήλιο δεν είναι τέλεια. Σημαντική βελτίωση υπάρχει μετά τις πρώτες τρεις ημέρες και όταν ολοκληρωθεί η επιθηλιοποίηση και από εκείνο το στάδιο και μετά η όραση βελτιώνεται σταδιακά μέχρι να τελειοποιηθεί. Το τελικό αποτέλεσμα εμφανίζεται συνήθως μετά την πρώτη εβδομάδα αλλά σε ορισμένους ασθενείς μπορεί να πάρει μέχρι και έναν μήνα. Αυτό εξαρτάται από την επουλωτική ικανότητα του ατόμου, το αν έχει ξηροφθαλμία και άλλους παράγοντες.
Πόση ώρα διαρκεί το PRK;
Από την στιγμή που θα ξαπλώσει ο ασθενής, η επέμβαση δεν παίρνει περισσότερο από 10 λεπτά. Σε περίπτωση που επιλεχθεί η PTK τεχνική ο χρόνος αυτός μπορεί να είναι ακόμα μικρότερος.
Ποια είναι η άποψη μας για τις δύο επεμβάσεις;
Και οι δύο μέθοδοι δηλαδή το Lasik και το PRK είναι πολύ καλές μέθοδοι αφαίρεσης του αστιγματισμού αλλά και της μυωπίας ή της υπερμετρωπίας. Άλλωστε για αυτό τον λόγο γίνονται ακόμα και οι δύο και δεν έχει επικρατήσει κάποια. Η επιλογή από την πλευρά του γιατρού γίνεται με βάση το πάχος του κερατοειδούς και μία εξέταση που λέγετε τοπογραφία. Η τρίτη μέθοδος που όπως είπαμε λέγετε SMILE είναι υποσχόμενη αλλά βρίσκεται ακόμα σε εξελισσόμενο στάδιο. Στον πρώτο οφθαλμολογικό έλεγχο έχοντας στην διάθεση μας τις παραπάνω εξετάσεις συζητάμε αναλυτικά τις δύο μεθόδους, να λύνουμε όλες σας τις απορίες αλλά και να προτείνουμε την μέθοδο που θεωρούμε καλύτερη για εσάς.
Ποιο το κόστος για αντιμετώπιση; Είναι προσιτές οι τιμές;
Για να ενημερωθείτε για το κόστος αλλά και τις τιμές της επέμβασης παρακαλώ επικοινωνήστε με τον οφθαλμίατρο.