Τι είναι η απόφραξη φλέβας του αμφιβληστροειδούς;
Η απόφραξη φλέβας του αμφιβληστροειδούς είναι μια πάθηση στην οποία η κεντρική ή κάποια περιφερική φλέβα σε κάποιο σημείο της είναι τόσο στενή που η ποσότητα του αίματος που περνάει από αυτήν δεν επαρκεί. Φυσιολογικά, το αίμα εισέρχεται στο μάτι με την κεντρική αρτηρία διακλαδίζεται φτάνει στον αμφιβληστροειδή και στην συνέχεια αθροίζεται στις φλέβες μέχρι να φτάσει στην κεντρική φλέβα από την οποία εξέρχεται από το μάτι.
Στο σημείο αυτό η αρτηρία και η φλέβα του ματιού είναι σε πολύ στενή επαφή και ο χώρος που υπάρχει από το σημείο εξόδου είναι περιορισμένος. Όταν τα αγγεία του σώματος αλλά και το ματιού υποστούν παθολογικές αλλαγές, κυρίως αγγειοσκληρητικού τύπου, ο χώρος που υπάρχει για τα δυο αυτά αγγεία περιορίζεται και ο αυλός του αγγείου μικραίνει.
Έτσι το αίμα το οποίο δεν μπορεί να περάσει συσσωρεύεται στο φλεβικό δίκτυο που βρίσκεται ακριβώς πριν την στένωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις η στένωση μπορεί να είναι τόσο μεγάλη ώστε να υπάρχει πλήρης απόφραξη. Τελικά αυτή η ποσότητα του αίματος που δεν μπορεί να φύγει από το μάτι βγαίνει έξω από τα αγγεία με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αιμορραγίες και οίδημα.
Ποιοι τύποι υπάρχουν;
Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι απόφραξης φλέβας.
Η απόφραξη της κεντρικής φλέβας του αμφιβληστροειδούς και η κλαδική απόφραξη. H κεντρική απόφραξη έχει συνήθως χειρότερη πρόγνωση από την κλαδική ενώ και για τις δύο η μείωση της οπτικής οξύτητας μπορεί να είναι από ελάχιστη μέχρι πολύ σημαντική.
Ποια είναι τα βασικότερα αίτια;
Στο αίτια συμπεριλαμβάνονται όλες οι καταστάσεις οι οποίες βλάπτουν τα αγγεία όπως η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υψηλή χοληστερίνη και άλλα. Απόφραξη όμως μπορεί να παρουσιαστεί και λόγω καταστάσεων που οδηγούν σε υπερπηκτικότητα του αίματος αλλά και σε καταστάσεις με υψηλή ενδοφθάλμια πίεση.
Ποια η θεραπεία για αντιμετώπιση;
Η θεραπεία αφορά αρχικά στην βελτίωση όλων των αιτιολογικών παραγόντων και στην συνέχεια και εφόσον υπάρχει ένδειξη έναρξη ενδοβόλβιων ενέσεων και φωτοπηξία με laser. Υπάρχουν δυο τύποι φαρμακευτικής αγωγής τα Anti-VEGF και τα στεροειδή. Επίσης υπάρχουν δύο τύποι laser αλλά και πολλοί διαφορετικοί τρόποι εφαρμογής του. Στην Οξφόρδη απέκτησα ιδιαίτερα μεγάλη εμπειρία στην συγκεκριμένη πάθηση, τους πιθανούς συνδυασμούς θεραπείας αλλά και τα πιο σύγχρονα θεραπευτικά πρωτόκολλα ώστε να υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αντιμετώπισα περισσότερους από 1000 ασθενείς, με διαφόρου βαθμού βαρύτητα της νόσου αλλά και όλες τις πιθανές επίπλοκες της.
Τι είναι η απόφραξη αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς;
Είναι η πάθηση κατά την οποία η κεντρική αρτηρία του αμφιβληστροειδούς ή ένας περιφερικός κλάδος αυτής δεν μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη ποσότητα αίματος στους ιστούς. Αυτό γίνεται είτε γιατί η ίδια η αρτηρία προοδευτικά στενεύει είτε γιατί κάποιός θρόμβος από κάποιο άλλο σημείο του σώματος μετακινείται με την ροή του αίματος μέχρι τις αρτηρίες του αμφιβληστροειδούς.
Ποια είναι τα αίτια;
Στο αίτια συμπεριλαμβάνονται όλες οι καταστάσεις οι οποίες βλάπτουν τα αγγεία όπως η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υψηλή χοληστερίνη και άλλα. Απόφραξη όμως μπορεί να παρουσιαστεί και λόγω καταστάσεων που οδηγούν σε υπερπηκτικότητα του αίματος αλλά και σε άλλες καταστάσεις.
Ποια η κατάλληλη θεραπεία – αντιμετώπιση;
Δυστυχώς αρκετά αποτελεσματική θεραπεία δεν έχει βρεθεί ακόμα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι ο αμφιβληστροειδής νεκρώνεται πολύ σύντομα από την στιγμή που σταματάει να αιματώνεται. Το χρονικό περιθώριο που υπάρχει είναι περίπου 3 ώρες. Έχουν δοκιμαστεί διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης όπως μείωση της πίεσης, οφθαλμική πίεση κ.α. με μικρά όμως ποσοστά επιτυχίας. Η παρακολούθηση από οφθαλμίατρο μετά από μία θρόμβωση αρτηρίας πρέπει να γίνεται σε μεγάλα χρονικά διαστήματα για τον αποκλεισμό επιπλοκών λόγω της θρόμβωσης.