Τι είναι η Kεντρική ορώδης αμφιβληστροειδοπάθεια;
Kεντρική ορώδης αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια πάθηση στην οποία συσσωρεύεται υγρό κάτω από τον αμφιβληστροειδή με αποτέλεσμα παραμόρφωση της όρασης. Το υγρό αυτό πιστεύεται ότι διαρρέει από έναν υποκείμενο ιστό με πολλά αγγεία που λέγεται χοριοειδής. Αυτός είναι και ο λόγος που θα την βρείτε γραμμένη και ως χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια. Μια άλλη στοιβάδα, που λέγεται μελάγχρουν επιθήλιο είναι υπεύθυνη να αποτρέπει την διαρροή υγρού από το χοριοειδη. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως και για άγνωστους λόγους υπάρχει μία δυσλειτουργία στην περιοχή που οδηγεί στη συσσώρευση του υγρού κάτω από τον αμφιβληστροειδή.
Είναι μια νόσος που εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες ηλικίας 20-45 παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι είναι συχνότερη από ότι νομίζαμε σε γυναίκες και σε ηλικίες μεγαλύτερες των 45 ετών. Επίσης είναι συχνότερη σε άτομα με επαγγέλματα υψηλού άγχους και σε προσωπικότητες ιδιαίτερα απαιτητικές. Τέλος έχει συσχετιστεί και με την χρήση στεροειδών ουσιών για ιατρικούς ή άλλους σκοπούς.
Ποια τα βασικά συμπτώματα;
Τα συμπτώματα της ΚΟΑ είναι συνήθως θόλωση στην όραση, μεταμορφοψία ή ένα τμήμα του οπτικού πεδίου πιο σκοτεινό. Μπορεί επίσης να μην υπάρχουν και καθόλου συμπτώματα αν δεν έχει επηρεαστεί το κέντρο της ώχρας κηλίδας.
Στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών (περίπου οκτώ στους δέκα) το υγρό θα απορροφηθεί χωρίς θεραπεία μέσα στους πρώτους 6 μήνες ενώ η όραση μπορεί να παρουσιάζει βελτίωση ακόμα και έναν χρόνο μετά. Το ένα τρίτο όμως αυτών των ασθενών θα παρουσιάσει υποτροπή σε κάποιο σημείο της ζωής τους.
Ποια η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση;
Η θεραπεία της κεντρικής ορώδους αμφιβληστροειδοπάθειας είναι καταρχήν συντηρητική. Αυτό σημαίνει ότι δεν παρεμβαίνουμε αλλά παρακολουθούμε την πορεία. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει βελτίωση ή σε περίπτωση που υπάρχει άλλος λόγος να παρέμβουμε οι επιλογές αφορούν δυο τύπων laser. Η πρώτη είναι με ένα ατραυματικό laser μικροπαλμών που δεν δημιουργεί ουλές στον αμφιβληστροειδή. Η δεύτερη αφορά την διέγερση μίας φωτοευαίσθητης ουσίας χρησιμοποιώντας ένα laser. Είχα την χαρά στην Οξφόρδη να συμμετέχω στην πρώτη παγκόσμια πολυκεντρική μελέτη που συγκρίνει τις δύο αυτές θεραπευτικές επιλογές και να πραγματοποιήσω θεραπείες στα πλαίσια της μελέτης. Τα αποτελέσματα της δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί αλλά αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.