Ο όρος ωχρά κηλίδα είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι έχουν ακούσει την σημερινή εποχή. Και αυτό λόγω των αλλοιώσεων που εμφανίζονται στην συγκεκριμένη περιοχή. Τι είναι όμως η ωχρά κηλίδα; Είναι ένα ανατομικό κομμάτι του ματιού μας από το οποίο παίρνουμε την πιο ευκρινή μας όραση. Βρίσκεται στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς και παίρνει την ονομασία του από την ωχρή όψη που παρουσιάζει κατα την επισκόπηση της στα πλαίσια της βυθοσκόπησης ενώ αμφιβλήστροειδής ονομάζεται ο ιστός του ματιού ο οποίος προσλαμβάνει το φως και το μετατρέπει σε εικόνα. Αντιλαμβάνεται συνεπώς κανείς ότι η σωστή λειτουργία του αμφιβληστροειδούς και κυρίως του κεντρικού του τμήματος δηλαδή της ωχράς κηλίδας είναι απαραίτητη για να έχει κανείς καλή όραση. Και δυστυχώς υπάρχουν αρκετές παθήσεις οι οποίες επηρεάζουν την ωχρά κηλίδα. Η πιο γνωστές από αυτές είναι η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς, η διαβητική ωχροπάθεια και η μυωπική ωχροπάθεια.
Διαβητική ωχροπάθεια ονομάζεται η αλλοίωση της ωχράς κηλίδας η οποία οφείλεται στην μικροαγγειοπάθεια του διαβήτη. Ο σακχαρώδης διαβήτης όπως γνωρίζουμε είναι μία μικροαγγειοπάθεια η οποία επηρεάζει κυρίως τμήματα του σώματος τα οποία έχουν μεγάλο αριθμό μικρών αγγείων τα οποία ονομάζονται τριχοειδή. Τα μάτια μας λοιπόν είναι ένα από τα σημεία αυτά του σώματος μαζί με τα νεφρά και τα νεύρα που αποτελούνται από μεγάλο αριθμό τριχοειδών αγγείων και η σωστή λειτουργία τους εξαρτάται από αυτά. Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου προκαλούν μικροτραυματισμούς στα τριχοειδή αγγεία με αποτέλεσμα να εμφανίζονται αλλοιώσεις όπως μικροαιμορραγίες αλλά και μικροδιαρροές. Η διαρροές αυτές οδηγούν σε συσσώρευση υγρού στην ωχρά κηλίδα κάτι που ονομάζουμε διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδας.
Ποιες είναι όμως οι επιπτώσεις αυτού του οιδήματος;
Αρχικά ως προς την όραση του ανθρώπου παρουσιάζεται μία προοδευτική θόλωση κυρίως του κεντρικού οπτικού πεδίου. Όσο μεγαλώνει το οίδημα τόσο μεγαλώνει και η διαταραχή της όρασης. Επιπλέον συχνά εμφανίζεται μια κατάσταση που ονομάζεται μεταμορφοψία. Στην μεταμορφοψία η εικόνα των πραγμάτων εμφανίζεται παραμορφωμένη. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές σε αντικείμενα με ευθείες γραμμές, όπως για παράδειγμα οι πόρτες και τα παράθυρα, οι οποίες φαίνονται κυματοειδείς. Συνήθως η εξέλιξη των συμπτωμάτων είναι αργή αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις με ταχεία επιδείνωση.
Η διάγνωση τα τελευταία χρόνια έχει απλοποιηθεί σημαντικά με την χρήση ενός μηχανήματος που λέγεται οπτική τομογραφία συνοχής (OCT). Με την οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) έχουμε σε ελάχιστο χρόνο, χωρίς ακτινοβολία ή πόνο, τομές στο επίπεδο της ωχράς κηλίδας οι οποίες μαζί με την βυθοσκόπηση μας παρέχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να βγάλουμε ασφαλή διάγνωση και να προχωρήσουμε σε μία αποτελεσματική θεραπεία.
Καταλήγοντας είναι χρήσιμο να τονίσουμε ποσό έχουν βελτιωθεί και τα αποτελέσματα της θεραπείας μας φυσικά εφόσον υπάρχει η απαραίτητη εξειδίκευση από τον θεράποντα ιατρό αλλά και η καλή συνεργασία του ασθενούς. Έχοντας να επιλέξουμε ανάμεσα σε θεραπεία με ενδουαλοειδικές ενέσεις αλλά και δύο διαφορετικών τύπων laser είμαστε στην ευχάριστη θέση να πετύχουμε πολύ καλά αποτελέσματα. Οι ενδουαλοειδικές ενέσεις (ενέσεις στο μάτι) δεν είναι ούτε επίπονες αλλά ούτε βλέπει κανείς κάτι κατα την διάρκεια της έγχυσης. Το μόνο που αισθάνεται είναι μία μικρή πίεση στην περιφέρεια του ματιού και για αυτό η μεγαλύτερη πλειονότητα των ασθενών είναι συνεπείς με την θεραπεία και έχουν καλά αποτελέσματα. Σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις επιλέγουμε τη θεραπεία με laser η οποία είναι δοκιμασμένη πολλά χρόνια και προσφέρει σημαντικές λύσεις.
Συμπερασματικά, η σωστή και γρήγορη θεραπεία είναι μείζονος σημασίας στην αντιμετώπιση αυτής της όλο και συχνότερα διαγνωσκώμενης πάθησης.