Βασίλειος Σκουτέρης MD, FEBO Χειρουργός Οφθαλμίατρος Διευθυντής Οφθαλμολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Αθηνών Επιστημονικός Συνεργάτης Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου Laser Vision

Καταρράκτης Ματιών

Τι είναι ο καταρράκτης

Ο καταρράκτης είναι μια πολύ συχνή πάθηση του ματιού. Με την πάροδο της ηλικίας ο φακός που έχουμε μέσα στο μάτι μας υφίσταται αλλαγές που τον κάνουν λιγότερο διαυγή. Όταν ο φακός αυτός γίνει θολός τότε λέμε ότι υπάρχει καταρράκτης. Με τον καιρό ο καταρράκτης επιδεινώνεται και η όραση γίνεται θολότερη.

Στίς σπάνιες περιπτώσεις που υπάρχει θόλωση του φακού από νεαρή ηλικία και τότε μιλάμε για νεανικό καταρράκτη.

Ο Καταρράκτης μπορεί να προκληθεί και από άλλα αίτια, αλλά με μεγάλη διαφορά η συχνότερη αιτία είναι η ηλικία. Ο Σακχαρώδης διαβήτης, το τραύμα, κάποια φάρμακα όπως τα στεροειδή η κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις στο μάτι, μπορεί αποτελέσουν άλλες αιτίες εξέλιξης του καταρράκτη.


Συμπτώματα

Τα συμπτώματα συνήθως εξελίσσονται αργά με κυριότερα την θόλωση της όρασης και το ξεθώριασμα των χρωμάτων.  Ένα ακόμα συχνό σύμπτωμα καταρράκτη είναι η ενόχληση από τα έντονα φώτα. Χαρακτηριστικό είναι το θάμπωμα που δημιουργούν τα φώτα από τα διερχόμενα αυτοκίνητα την νύχτα.


Θεραπεία

Είμαστε ευτυχείς που η θεραπεία του καταρράκτη είναι πλέον ασφαλής και με πολύ καλά αποτελέσματα. Σε μια επέμβαση που διαρκεί κατά μέσο όρο 10 με 20 λεπτά κάνουμε μια μικροσκοπική τομή αφαιρούμε τον θολό φακό και στην θέση του βάζουμε έναν καινούργιο, διαυγή. Ο φακός αυτός έχει την δυνατότητα να διορθώσει και μυωπία/υπερμετρωπία/αστιγματισμό εφόσον υπάρχει ενώ κατά την διάρκεια της επέμβασης ο ασθενής δεν αισθάνεται πόνο.

Στην θεραπεία προχωράμε μόνο όταν ο άνθρωπος αισθανθεί ότι η όραση του έχει μειωθεί σημαντικά. Εφόσον η όραση είναι ικανοποιητική και δεν υπάρχει άλλο παθολογικό εύρημα δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε επέμβαση. Οι περισσότεροι ασθενείς οδηγούνται στο ιατρό και ζητάνε μία λύση όταν ο καταρράκτης αρχίζει να επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα τους.

Ο Δρ Σκουτέρης έχοντας μεγάλη εμπειρία όλα αυτά τα χρόνια απο την επιστροφή του στην Ελλάδα αλλά και απο την συμμετοχή του στην χειρουργική ομάδα του Mr Paul Rosen, έναν από τους καλύτερους χειρουργούς παγκοσμίως, αλλά και στην ομάδα της καθηγήτριας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Prof. Downes, χρησιμοποιεί την πιο σύγχρονη τεχνική παγκοσμίως και αφαιρεί τον καταρράκτη μέσα από μικροσκοπική τομή μειώνοντας στο ελάχιστο την μετεγχειρητική αποκατάσταση. Έχοντας εξετάσει χιλιάδες ασθενείς με καταρράκτη και έχοντας πραγματοποιήσει χιλιάδες επεμβάσεις, μπορούμε να σας προσφέρουμε το μέγιστο δυνατό επίπεδο ασφάλειας, να απαντήσουμε σε όλα σας τα ερωτήματα σας αλλά και να σας δώσουμε λύσεις για να έχετε την καλύτερη δυνατή όραση. 

Τέλος σημαντικό είναι να αναφέρουμε οτι οι ενδοφακοι που τοποθετούνται απο τον Δρ Σκουτέρη είναι οι φακοί που θεωρούνται οι καλύτεροι δυνατοί απο την πλειοψηφία των οφθαλμιάτρων παγκοσμίως.

doctor anytime
κλειστε ραντεβου