Βασίλειος Σκουτέρης MD, FEBO Χειρουργός Οφθαλμίατρος Διευθυντής Οφθαλμολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Αθηνών Επιστημονικός Συνεργάτης Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου Laser Vision

Καταρράκτης Ματιών

 

Τι είναι ο καταρράκτης

 

Ο καταρράκτης είναι μια πολύ συχνή πάθηση του ματιού. Με την πάροδο της ηλικίας ο φακός που έχουμε μέσα στο μάτι μας υφίσταται αλλαγές που τον κάνουν λιγότερο διαυγή. Όταν ο φακός αυτός γίνει θολός τότε λέμε ότι υπάρχει καταρράκτης. Με τον καιρό η πάθηση επιδεινώνεται και η όραση γίνεται θολότερη.

 

Στίς σπάνιες περιπτώσεις που υπάρχει θόλωση του φακού από νεαρή ηλικία και τότε μιλάμε για νεανικό καταρράκτη.

 

Ο καταρράκτης μπορεί να προκληθεί και από άλλα αίτια, αλλά με μεγάλη διαφορά η συχνότερη αιτία είναι η ηλικία. Ο Σακχαρώδης διαβήτης, το τραύμα, κάποια φάρμακα όπως τα στεροειδή η κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις στο μάτι, μπορεί αποτελέσουν άλλες αιτίες εξέλιξης του καταρράκτη.

 

 

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα συνήθως εξελίσσονται αργά με κυριότερα την θόλωση της όρασης και το ξεθώριασμα των χρωμάτων.  Ένα ακόμα συχνό σύμπτωμα καταρράκτη είναι η ενόχληση από τα έντονα φώτα. Χαρακτηριστικό είναι το θάμπωμα που δημιουργούν τα φώτα από τα διερχόμενα αυτοκίνητα την νύχτα.

 

 

Θεραπεία

Είμαστε ευτυχείς που η θεραπεία του καταρράκτη είναι πλέον εντελώς ανώδυνη, ασφαλής και με πολύ καλά αποτελέσματα. Σε μια επέμβαση που διαρκεί κατά μέσο όρο 10 με 20 λεπτά κάνουμε μια μικροσκοπική τομή αφαιρούμε τον θολό φακό και στην θέση του βάζουμε έναν καινούργιο, διαυγή. Ο φακός αυτός έχει την δυνατότητα να διορθώσει και μυωπία/υπερμετρωπία/αστιγματισμό εφόσον υπάρχει ενώ κατά την διάρκεια της επέμβασης ο ασθενής δεν αισθάνεται πόνο.

 

Στην θεραπεία προχωράμε μόνο όταν ο άνθρωπος αισθανθεί ή διαπιστώσουμε απο την κλινική εξέταση, ότι η όραση του έχει μειωθεί σημαντικά. Εφόσον η όραση είναι ικανοποιητική και δεν υπάρχει άλλο παθολογικό εύρημα δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε επέμβαση. Οι περισσότεροι ασθενείς οδηγούνται στο ιατρό και ζητάνε μία λύση όταν η μείωση της όρασης αρχίζει να επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα τους. Φυσικά τα επίπεδα ασφάλειας είναι πόλυ μεγαλύτερα στα αρχικά στάδια και αυτό γιατι όσο εξελίσεται η πάθηση, ο φακός που πρέπει να αντικατασταθεί σκληραίνει με αποτέλεσμα να απαιτούνται μεγαλύτερα επίπεδα ενέργεια για τη αφαίρεση του.   

  

Επιπλέον υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων στους οποίους λόγω συνυπάρχουσας πάθησης συστήνουμε να μην καθηστερήσουν πολύ την επέμβαση. Τέτοιες κατηγορίες είναι οι διαγνωσμένοι ασθενείς με ένα σύνδρομο που λέγεται ψευδοαποφολίδωση, οι ασθενείς με γλαύκωμα, οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη αλλά και οι ασθενείς που λαμβάνουν αγωγή με μία κατηγορία φαρμάκων για τον προστάτη τα οποία μειώνουν την ικανότητα της κόρης να διαστέλλεται.

  

Τέλος σημαντικό είναι να αναφέρουμε οτι μεγάλη σημασία δίνεται απο τον Δρ Σκουτέρη στους ενδοφακούς που αντικαθιστούν το φυσικό φακό κατα την διάρκεια της επέμβασης. Οι φακοί αυτοί, που θεωρούνται οι καλύτεροι δυνατοί απο την πλειοψηφία των οφθαλμιάτρων παγκοσμίως, εκτός απο την προστασία που παρέχουν μέσω των φίλτρων που διαθέτουν, έχουν και την δυνατότητα να διορθώνουν και διαθλαστικά σφάλματα όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός.

 

Ο Δρ Σκουτέρης έχοντας μεγάλη εμπειρία όλα αυτά τα χρόνια απο την επιστροφή του στην Ελλάδα αλλά και απο την συμμετοχή του στην χειρουργική ομάδα του Mr Paul Rosen, έναν από τους καλύτερους χειρουργούς παγκοσμίως, αλλά και στην ομάδα της καθηγήτριας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Prof. Downes, χρησιμοποιεί την πιο σύγχρονη τεχνική παγκοσμίως και αφαιρεί τον καταρράκτη μέσα από μικροσκοπική τομή μειώνοντας στο ελάχιστο την μετεγχειρητική αποκατάσταση. Έχοντας εξετάσει χιλιάδες ασθενείς με καταρράκτη και έχοντας πραγματοποιήσει χιλιάδες επεμβάσεις, μπορεί να σας προσφέρει το μέγιστο δυνατό επίπεδο ασφάλειας, να απαντήσει σε όλα σας τα ερωτήματα σας αλλά και να σας δώσει λύσεις για να έχετε την καλύτερη δυνατή όραση. 

doctor anytime
κλειστε ραντεβου