Βασίλειος Σκουτέρης MD, FEBO Χειρουργός Οφθαλμίατρος Διευθυντής Οφθαλμολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Αθηνών Επιστημονικός Συνεργάτης Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου Laser Vision

09 makroaneurisma

Τι είναι τα μακροανυρύσματα;

Τα μακροανευρύσματα της ωχράς είναι διατάσεις του τοιχώματος του αρτηριακού δικτύου του αμφιβληστροειδούς. Το μέγεθος του κυμαίνεται από 100 έως 250 μm σε διάμετρο και εμφανίζονται πιο συχνά στην κροταφική πλευρά του αμφιβληστροειδή. 

Οφείλονται σε εξασθένηση του τοιχώματος του αγγείου με αποτέλεσμα να διευρύνεται και να διαρρέει. Συνεπώς το πιο συχνό εύρημα είναι το οίδημα και τα εξιδρώματα τα οποία εμφανίζονται γύρω από το ανεύρυσμα. 


Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται με φλουροαγγειογραφία με και οπτική τομογραφία συνοχής (OCT)


Θεραπεία

Ιδιαίτερος χειρισμός απαιτείται στην θεραπεία ενός μακροανευρύσματος και επειδή ως πάθηση είναι ιδιαίτερα σπάνια η εμπειρία των ιατρών και οι υπάρχουσες μελέτες είναι περιορισμένες. Προσωπικά είχα την τύχη να αντιμετωπίσω αρκετούς ασθενείς με μακροανευρύσματα στην Οξφόρδη και να δω την διαφορετική θεραπεία που χρειαζόταν ο καθένας αναλόγως με το στάδιο της πάθησης. Συχνός κίνδυνος είναι από υπερβολική θεραπεία να θρομβωθεί εκτός από το μακροανεύρυσμα και η αρτηρία που τροφοδοτεί με αίμα τον αμφιβληστροειδή μετά την αλλοίωση.

Με σωστή παρακολούθηση και θεραπεία μπορεί κάνεις να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες απώλειας όρασης.

doctor anytime
κλειστε ραντεβου