Βασίλειος Σκουτέρης MD, FEBO Χειρουργός Οφθαλμίατρος Διευθυντής Οφθαλμολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Αθηνών Επιστημονικός Συνεργάτης Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου Laser Vision

15 keratokwnos

Τι είναι ο κερατόκωνος

Κερατόκωνος είναι μια πάθηση στην οποία το κεντρικό τμήμα του κερατοειδούς προοδευτικά λεπταίνει με αποτέλεσμα το σφαιρικό ή ωοειδές σχήμα του να αντικαθίσταται από κωνικό.


Ποια είναι η αιτιολογία του κερατόκωνου.

Η ακριβής αιτιολογία του είναι άγνωστη. Υπάρχουν ενδείξεις ότι κληρονομικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο αλλά ακριβής τρόπος μετάδοσης δεν έχει βρεθεί. Παρόλα αυτά σε ορισμένες οικογένειες είναι συχνότερο από ότι σε άλλες. Η επίπτωση του κερατόκωνου διεθνώς θεωρείται ότι είναι 1 στους 2000 ανθρώπους παρόλα αυτά στην χώρα μας πιστεύεται ότι είναι αρκετά συχνότερο αλλά και στην Κύπρο ακόμα συχνότερο.


Παράγοντες κινδύνου

Υπάρχει έντονη συσχέτιση του κερατόκωνου με κνησμό, με αποτέλεσμα να βλέπουμε ασθενείς οι οποίοι τρίβουν τα μάτια τους συνεχώς ακόμα και κατά την διάρκεια του ύπνου. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό είναι αποτέλεσμα κάποιας ανοσολογικής αντίδρασης ή είναι γεγονός που συμβάλει στην εξέλιξη της.


Παθοφυσιολογικά ευρήματα

Από ιστοπαθολογικές μελέτες γνωρίζουμε ότι στον κερατοειδή ασθενών με κερατόκωνο υπάρχουν ρήξεις στην μεμβράνη του Bowman, από-οργάνωση των ινών του κολλαγόνου, ουλοποίηση και λέπτυνση.


Πρωτογενής πρόληψη

Δεν υπάρχει κάποια ακριβής στρατηγική που να έχει αποδειχθεί αποτελεσματική. Ορισμένοι πιστεύουν ότι το τρίψιμο των ματιών πρέπει να αποφεύγεται.


Διάγνωση

Product KXL ArmLow 36034 49838 inline

Η διάγνωση του κερατόκωνου γίνεται κυρίως με μια τοπογραφία του κερατοειδούς αλλά και από την εξέταση με την σχισμοειδή λυχνία (όχι σε πρώιμα στάδια). Στο Laservision, διαθέτουμε τριών διαφορετικών τύπων τοπογραφίες, τις πιο σύγχρονες παγκοσμίως, και μεγάλη εμπειρία στην διάγνωση ακόμα και υποκλινικών περιπτώσεων κερατόκωνου.


Θεραπεία

Στα πρώτα στάδια και άμα δεν υπάρχει εξέλιξη η θεραπεία γίνεται με γυαλιά ή μαλακούς φακούς επαφής. Εφόσον υπάρχει εξέλιξη μπορεί τα γυαλιά να μην είναι αρκετά ώστε να έχει ο ασθενής ικανοποιητική όραση και τότε απαιτούνται κερατοκωνικοί φακοί - RGP (Rigid Gas Permeable).

Σε περίπτωση που υπάρχει εξέλιξη της πάθησης υπάρχει η λύση της σταθεροποίησης με διασύνδεση κολλαγόνου - Collagen Cross Linking (CXL). Έχοντας στη διάθεση μας το πιο άρτιο μηχάνημα για την διασύνδεση, το KXL II της Avedro μπορούμε να προσφέρουμε όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα.

Η διασύνδεση κολλαγόνου μπορεί να γίνει μόνη της ή σε συνδυασμό με τοπογραφικά καθοδηγούμενο laser το οποίο εξομαλύνει την επιφάνεια του κώνου και βελτιώνει την όραση. Η διαδικασία αυτή που λέγεται “πρωτόκολλο της Αθήνας” και είναι πλέον διεθνώς αποδεκτή ως μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους αντιμετώπισης του κερατόκωνου, ενώ έχει μειώσει σημαντικά την ανάγκη να οδηγηθεί κάνεις σε μεταμόσχευση κερατοειδή. Ο Δρ Σκουτέρης έχοντας εμπειρία από την συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να σας ενημερώσει για το στάδιο της πάθησης στο οποίο βρίσκεστε και με βάση αυτό να σας καθοδηγήσει για το ποια πορεία αντιμετώπισης είναι κατάλληλη για εσάς.

doctor anytime
κλειστε ραντεβου