Βασίλειος Σκουτέρης MD, FEBO Χειρουργός Οφθαλμίατρος Διευθυντής Οφθαλμολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Αθηνών Επιστημονικός Συνεργάτης Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου Laser Vision

ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Τι είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Είναι μια χρόνια πάθηση που εμφανίζεται συνήθως σε ανθρώπους άνω των 60 ετών αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί και νωρίτερα. Αφορά το κεντρικό κομμάτι του αμφιβληστροειδούς που λέγεται ωχρά κηλίδα και αυτός είναι και ο λόγος που η κεντρική όραση είναι αυτή που επηρεάζεται. Το καλό με την συγκεκριμένη πάθηση είναι ότι δεν θα οδηγήσει ποτέ σε πλήρη απώλεια της όρασης και δεν είναι επώδυνη.

Αρχικά μπορεί να εμφανιστεί ως παραμόρφωση της κεντρικής όρασης που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε ένα μόνιμο μαύρο τμήμα στο οπτικό πεδίο.

Με την σωστή παρακολούθηση και θεραπεία είναι δυνατόν να έχουμε την λιγότερη δυνατή απώλεια όρασης.


Αιτία

Προς το παρόν η ακριβής αιτία της ηλικιακής εκφύλισης της ώχρας κηλίδας δεν είναι γνωστή.

Έχει όμως συσχετιστεί με:

  • Την Ηλικία: είναι συχνότερη σε ανθρώπους άνω των 65 ετών
  • To Γυναικείο φύλο (πιθανώς λόγο του μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής)
  • Το Γονιδιακό Υπόβαθρο: έχουν ήδη βρεθεί γονίδια που έχουν συσχετιστεί με την ηλικιακή εκφύλιση της ώχρας κηλίδας και σε ορισμένες οικογένειες είναι πιο συχνό από ότι σε άλλες. Παρόλα αυτά δεν θεωρείται αποκλειστικά κληρονομική νόσος
  • Το Κάπνισμα: αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης ηλικιακής εκφύλισης της ώχρας κηλίδας.
  • Την Έκθεση στον ήλιο: κάποιες μελέτες υποδεικνύουν ότι η μεγάλη έκθεση στο ηλιακό φως κατά την διάρκεια της ζωής μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να εμφανίσει κάποιος ηλικιακή εκφύλιση της ώχρας κηλίδας
  • Την Διατροφή: Μεγάλος αριθμός μελετών έχει δείξει ότι η λάθος διατροφή μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση ηλικιακής εκφύλισης της ώχρας κηλίδας.


Συμπτώματα

Τα συμπτώματα διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά συνήθως το πρώτο σύμπτωμα είναι η δυσκολία να διακρίνουν λεπτομέρειες. Μπορεί να έχουν δυσκολία στο διάβασμα ακόμα και με τα γυαλιά κοντινής όρασης ή να υπάρχει μια θόλωση σε κάποιο σημείο της κεντρικής όρασης. Συχνά οι ευθείες γραμμές φαίνονται παραμορφωμένες η κυματοειδείς.


Τύποι

Ξηρά Μορφή: Ο πιο συχνός τύπος. Συνήθως εξελίσσεται αργά και προκαλεί σταδιακή απώλεια της κεντρικής όρασης. Για να φτάσει στο τελικό της στάδιο θέλει συνήθως αρκετά χρόνια και σε αυτό υπάρχει ένα σημείο στο κέντρο του οπτικού πεδίου από το οποίο ο ασθενής δεν βλέπει. Η περιφερική όραση δεν επηρεάζεται από αυτή την νόσο και έτσι δεν υπάρχει ποτέ απώλεια όλου του οπτικού πεδίου.

Υγρά Μορφή: Ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων με ηλικιακή εκφύλιση της ώχρας κηλίδας θα εμφανίσουν την υγρά μορφή. Στην μορφή αυτή αναπτύσσονται παθολογικά αγγεία (νεοαγγεία) από τους υποκείμενους ιστούς προς την ωχρά κηλίδα. Τα αγγεία αυτά δεν είναι σωστά σφραγισμένα με αποτέλεσμα να διαρρέει υγρό από αυτά το οποίο συσσωρεύεται στην ωχρά κηλίδα δημιουργώντας οίδημα. Συχνό είναι επίσης αυτά τα αγγεία να αιμορραγούν. Η μακροχρόνια παρουσία οιδήματος και αιμορραγίας οδηγεί στην δημιουργία ουλής και απώλειας της κεντρικής όρασης.

Η εξέλιξη της υγράς μορφής είναι πολύ γρήγορη και αυτός είναι και ο λόγος που είναι σημαντικό να γίνει σωστή και γρήγορη διάγνωση ώστε να ξεκινήσει θεραπεία.


Θεραπεία

Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχει αυτήν την στιγμή τεράστια έρευνα ως αναφορά την αντιμετώπιση της υγράς αλλά και της ξηράς μορφής. Καινούργια φάρμακα μελετώνται και για τις δυο μορφές και μάλιστα ο Δρ Σκούτερης συμμετέχει ως subinvestigator σε δυο παγκόσμιες πολυκεντρικές μελέτες που αφορούν τέτοια φάρμακα για την υγρά μορφή αλλά και σε μια επίσης παγκόσμια πολυκεντρική μελέτη για την ξηρά μορφή.

Με τα σημερινά δεδομένα η θεραπεία της υγράς μορφής γίνεται με ενδουαλοειδικές ενέσεις αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις με ένα Laser που λέγεται φωτοδυναμική θεραπεία. Οι ενδουαλοειδικές ενέσεις αφορούν έναν παράγοντα που λέγεται Anti-VEGF. Αυτός ο παράγοντας έχει αντι-νεοαγγειακή δράση δηλαδή σταματάει την εξέλιξη και οδηγεί σε ίνωση τα υπάρχοντα νεοαγγεία. Στόχος είναι η μείωση του οιδήματος και η βελτίωση της όρασης

Χρησιμοποιώντας τα πρωτόκολλα παρακολούθησης και θεραπείας που εφαρμόζονται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Οξφόρδης στοχεύουμε να προσφέρουμε τον καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ως αναφορά την τελική όραση του ανθρώπου.

Σε ορισμένες υποκατηγορίες της ηλικιακής εκφύλισης της ώχρας κηλίδας η χρήση του Laser της Φωτοδυναμικής θεραπείας μπορεί να είναι επωφελής. Η φωτοδυναμική είναι μια παλαιότερη θεραπεία στην οποία γίνεται με την ενδοφλέβια έγχυση ενός φωτοευαίσθητου παράγοντα ο οποίος διεγείρεται με την χρήση του Laser. Αυτό οδηγεί σε απόφραξη τα νεοαγγεία που αναπτύσσονται σε αυτές τις παθήσεις. 

Ως αναφορά την ξηρά μορφή, η αντιμετώπιση γίνεται με υποστηρικτικά μέσα, ενώ υποσχέσεις δίνει μια νέα μορφή αντιμετώπισης, η φωτοβιοανάπλαση (Photobiomodulation PBMD). Η θεραπεία αυτή σύμφωνα με κλινικές μελέτες μπορεί να αποβεί ωφέλιμη στην ξηρά μορφή μειώνοντας τα ντρούζεν που παρουσιάζονται αλλά και βελτιώνοντας την οπτική οξύτητα.  

Για ασθενείς στους οποίους η νόσος έχει προχωρήσει, και έχουν χαμηλή όραση για μεγάλο χρονικό διάστημα που δεν βελτιώνεται, σημαντική βοήθεια μπορούν να προσφέρουν τα βοηθήματα χαμηλής όρασης. Τα συγκεκριμένα βοηθήματα ενισχύουν την υπάρχουσα όραση χρησιμοποιώντας διαφόρων τύπων μεγέθυνση, φωτισμό αλλά και άλλους τρόπους που κάνουν το κεντρικό σκότωμα να φαίνεται μικρότερο.

Ο Δρ Σκουτέρης έχοντας συνεργασία με τους ιατρούς του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Οξφόρδης αλλά και όντας σε επαφή με την διεθνή κοινότητα ενημερώνεται διαρκώς για τις νέες ερευνητικές εξελίξεις και ανά πάσα στιγμή μπορεί να σας ενημερώσει για αυτές και την εφαρμογή τους στην δική σας περίπτωση.

doctor anytime
κλειστε ραντεβου