Βασίλειος Σκουτέρης MD, FEBO Χειρουργός Οφθαλμίατρος Διευθυντής Οφθαλμολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Αθηνών Επιστημονικός Συνεργάτης Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου Laser Vision

12 glaucoma

Τι είναι το γλαύκωμα;

Γλαύκωμα είναι η πάθηση κατά την οποία υπάρχει προοδευτική βλάβη του οπτικού νεύρου.Συνήθως το γλαύκωμα οφείλεται σε αύξηση της πίεσης στο πρόσθιο κομμάτι του ματιού. Οι λόγοι για να αυξηθεί η πίεση είναι είτε λόγω αυξημένης παραγωγής του υδατοειδούς υγρού είτε λόγω μειωμένης αποχέτευσης. Όταν υπάρχει κάποιος από τους δύο αυτούς παράγοντες τότε η πίεση στο εσωτερικό του ματιού αυξάνεται και το οπτικό νεύρο αρχίζει να καταστρέφεται.
Το γλαύκωμα είναι μία από τις συχνότερες αιτίες τύφλωσης σε ανθρώπους άνω των 60 αλλά είναι και μια από αυτές που αντιμετωπίζονται τις περισσότερες φορές ικανοποιητικά.


Πώς θα ξέρω άμα έχω γλαύκωμα;

Το γλαύκωμα επηρεάζει την περιφερειακή όραση και αυτός είναι και ο λόγος που αργεί πάρα πολύ να εμφανίσει συμπτώματα. Η περιφερειακή όραση είναι η λιγότερο χρήσιμή και επειδή τις περισσότερες φορές υπάρχει καλή περιφερειακή όραση από το άλλο μάτι ο ασθενής δεν παρατηρεί κάτι. Έτσι, δυστυχώς αρκετές φορές όταν ο ασθενής αντιληφθεί ότι κάτι δεν πάει καλά έχει ήδη χαθεί ένα μεγάλο μέρος του οπτικού του πεδίου.
Για να αποφύγουμε τέτοιες καταστάσεις το μόνο που χρειάζεται είναι ένας ετήσιος οφθαλμολογικός έλεγχος που θα περιλαμβάνει μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης.


Πόσο γρήγορα εξελίσσεται το γλαύκωμα;

Συνήθως η αύξηση της πίεσης είναι σταδιακή και από κάποιο σημείο και μετά γίνεται βλαπτική για το οπτικό νεύρο. Αυτό όμως είναι μια πολύ αργή διαδικασία και μπορεί να μείνει κανείς πολλούς μήνες με αυξημένη πίεση μέχρι να εμφανίσει γλαύκωμα. Αυτός είναι και ο λόγος που τις περισσότερες φορές η ετήσια μέτρηση της πίεσης είναι αρκετή. Υπάρχουν βέβαια και τύποι γλαυκώματος που ανεβάζουν σημαντικά την πίεση και χρειάζονται προσοχή στην διάγνωση τους.


Ποιες είναι οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται σε έναν ασθενή με γλαύκωμα;

Όπως προαναφέρθηκε το σημαντικότερο όπλο για την διάγνωση του γλαυκώματος είναι η ετήσια μέτρηση της πίεσης του ματιού. Εκτός από αυτό υπάρχει μία εξέταση που ελέγχει το οπτικό πεδίο του ασθενούς και η οποία είναι πολύ χρήσιμη στον έλεγχο της εξέλιξης της πάθησης. Τα τελευταία χρόνια μεγάλη συμβολή στην διάγνωση αλλά και στην παρακολούθηση υπάρχει από ένα μηχάνημα το οποίο λέγετε οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) και το οποίο μετράει ανατομικά την στοιβάδα κυττάρων που καταστρέφονται στο γλαύκωμα. Το πλεονέκτημα της συγκεκριμένης εξέτασης είναι ότι μπορεί να ανιχνεύσει αλλοίωσες πολύ πρώιμα ενώ είναι υποκειμενική, δεν εξαρτάται δηλαδή από την συνεργασία του ασθενή.


Ποια είναι η θεραπεία του γλαυκώματος;

Η πιο συχνή αντιμετώπιση του γλαυκώματος είναι με κολλύρια που μειώνουν την πίεση στα μάτια. Τα καινούργια κολλύρια έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα με χαμηλές ανεπιθύμητες ενέργειες και τις περισσότερες φορές είναι αρκετά για να σταθεροποιήσουν την πάθηση. Σε περίπτωση που η πίεση δεν είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο παρότι χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα κολλύρια τότε σκεφτόμαστε την χειρουργική αντιμετώπιση. Αυτή γίνεται είτε τοποθετώντας μία βαλβίδα που παροχετεύει το υγρό είτε δημιουργώντας μία καινούργια δίοδο με μία επέμβαση που λέγετε τραμπεκουλεκτομή.

doctor anytime
κλειστε ραντεβου