Βασίλειος Σκουτέρης MD, FEBO Χειρουργός Οφθαλμίατρος Διευθυντής Οφθαλμολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Αθηνών Επιστημονικός Συνεργάτης Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου Laser Vision

02 diavitiki amfivlistroeidopatheia

Είμαστε κοντά σε εποχές όπου ο προληπτικός έλεγχος της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας θα γίνεται με ειδικά εκπαιδευμένα ηλεκτρονικά προγράμματα. Η βάση δεδομένων που υπάρχει είναι τεράστια και το ενδεχόμενο όφελος από μία τέτοια τεχνολογία, τεράστιο για τους διαβητικούς ασθενείς. Με τα σημερινά δεδομένα η πιο χρήσιμη τεχνολογία για τον έλεγχο της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας είναι το Optomap της Optos. Με το μηχάνημα αυτό είναι δυνατή η απεικόνιση της περιφέρειας του αμφιβληστροειδούς ακόμα και χωρίς να χρησιμοποιήσουμε σταγόνες για την διαστολή της κόρης. Επίσης μπορούμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη των τυχών αλλοιώσεων με την σύγκριση δύο εικόνων που ελήφθησαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Αυτό κάνει την διάγνωση του σταδίου της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας πολύ πιο σίγουρη, την εξέλιξη ή σταθεροποίηση πολύ πιο προφανή και έτσι την αντιμετώπιση του ασθενή πολύ πιο αποτελεσματική. Έχουμε την τύχη να είμαστε το πρώτο και μόνο μέχρι στιγμής κέντρο στην Ελλάδα, το Laservision, που έχει αυτήν την τεχνολογία διαθέσιμη για τους ασθενείς του. Η φωτογραφία που βλέπετε είναι από το Optomap ενώ εδώ μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για την τεχνολογία προληπτικού ελέγχου από ηλεκτρονικά προγράμματα.

 έχει αυτήν την τεχνολογία διαθέσιμη για τους ασθενείς του. Η φωτογραφία που βλέπετε είναι από το Optomap ενώ εδώ μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για την τεχνολογία προληπτικού ελέγχου από ηλεκτρονικά προγράμματα.

doctor anytime
κλειστε ραντεβου