Βασίλειος Σκουτέρης MD, FEBO Χειρουργός Οφθαλμίατρος Διευθυντής Οφθαλμολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Αθηνών Επιστημονικός Συνεργάτης Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου Laser Vision

topo laserΝέα πρωτοποριακή μέθοδος αντιμετώπισης μυωπίας, υπερμετρωπίας αλλα και κυρίως του αστιγματισμού. Η ανώδυνη αυτή τεχνική αφορά διορθώσεις στις οποίες εκτός από την αφαίρεση των βαθμών γίνεται και ταυτόχρονη τέλεια εξομάλυνση του κερατοειδούς με βάση την τοπογραφία. Η θεραπεία αυτή που λέγετε τοπογραφικά καθοδηγούμενη σμίλευση μπορεί να εφαρμοστεί ανεξαρτήτως εάν θα επιλέξουμε την τεχνική LASIK ή PRK με την χρήση υπερσύγχρονων laser και στόχος της η ακόμα καλύτερη όραση του ασθενούς.

Τα laser που χρησιμοποιούμε είναι της εταιρίας Alcon ( μέλος του ομίλου Novartis) και αποτελούνται από δύο μηχανήματα που μαζί αποτελούν την διαθλαστική σουίτα (refractive suite).

Στην τεχνική LASIK χρησιμοποιούμε και τα δύο laser. Το πρώτο που λέγεται femtosecond δημιουργεί μια λεπτή τομή στον κερατοειδή με στόχο την δημιουργία ενός κρημνού. To laser αυτό είναι τρομακτικής ακρίβειας και ασφάλειας κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε παλμός του γίνεται σε ένα femtosecond δηλαδή σε 10−15 ή 0,000,000,000,000,001 του δευτερολέπτου. Αφού ολοκληρωθεί η δημιουργία του κρημνού, αυτός ανασηκώνεται και προχωράμε στο δεύτερο laser το οποίο ονομάζεται eximer. Με αυτό το laser αφαιρούνται οι βαθμοί και γίνεται η εξομάλυνση του κερατοειδή εφόσον ενδείκνυται. Ο πραγματικός χρόνος λειτουργίας του κάθε laser είναι μερικά δευτερόλεπτα και η όλη διαδικασία δεν διαρκεί παραπάνω από 10 λεπτά.

Σε περίπτωση που επιλέξουμε την τεχνική PRK γίνεται αφαίρεση του επιθηλίου με χρήση κατευθείαν του eximer laser (και λέγετε trans-PRK) ή με χρήση αλκοόλης και στην συνέχεια προχωράμε στην αφαίρεση των βαθμών πάλι με το eximer laser.

Το πλεονέκτημα της τοπογραφικής σμίλευσης είναι ότι όχι μόνο αφαιρούνται οι βαθμοί αλλά έχουμε και πλήρη εξομάλυνση του κερατοειδούς από ατέλειες οι οποίες δεν μπορούν να εκτιμηθούν ως βαθμοί μυωπίας / αστιγματισμού αλλά μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στην όραση.

Ο Δρ Σκουτέρης έχοντας εμπειρία στην συγκεκριμένη μέθοδο μπορεί να σας ενημερώσει αν είναι κατάλληλη για εσάς.

Περισσότερα για τη διαθλαστική σουίτα εδώ.

doctor anytime
κλειστε ραντεβου