Βασίλειος Σκουτέρης MD, FEBO Χειρουργός Οφθαλμίατρος Διευθυντής Οφθαλμολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Αθηνών Επιστημονικός Συνεργάτης Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου Laser Vision

Screenshot 2020 11 18 at 90043 PMΑπο άρθρο του Δρ Σκουτέρη δημοσιευμένο στο περιοδικό FΖΗΝ.

 

Όλο και πιο συχνά στις μέρες μας ακούμε τον όρο ωχρά κηλίδα. Τι είναι όμως τελικά η ωχρά κηλίδα και πως επηρεάζει την όραση μας; Ωχρά κηλίδα είναι το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού μας, που είναι υπεύθυνο για να συλλέξει το φως και να το μετατρέψει σε εικόνα. Το κεντρικό του τμήμα λοιπόν, λέγεται ωχρά κηλίδα και παίρνει το όνομα της απο την ωχρή όψη που παρουσιάζει κατα την βυθοσκόπηση, την κλασική εξέταση κατα την οποία γίνεται έλεγχος του βυθού του ματιού. Απο την ωχρά κηλίδα παίρνουμε την πιο ευκρινή μας όραση, την όραση δηλαδή με την πιο καθαρή εικόνα. 

Οπως και θα υπέθετε κανείς η ωχρά κηλίδα είναι ένα ιδιαίτερα σύνθετο κομμάτι του ματιού μας, με υψηλές απαιτήσεις σε αίμα αλλά και πολύπλοκες νευρολογικές συνάψεις. Η μεγάλη του αυτή πολυπλοκότητα το κάνει και ιδιαίτερα ευαίσθητο σε αλλοιώσεις ηλικιακού τύπου. Αλλαγές δηλαδή που οδηγούν στην εκφύλιση του και εμφανίζονται κυρίως σε άτομα προχωρημένης ηλικίας. Αυτός είναι και ο λόγος που η επίσημη ονομασία της νόσου είναι ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Η κυριότερη αιτία όπως προείπαμε είναι η ηλικία έχει όμως βρεθεί ότι και η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο αφού σε ορισμένες οικογένειες εμφανίζεται πολύ συχνότερα από άλλες.

Τι σύμπτωμα έχει κάποιος με εκφύλιση ωχράς κηλίδας;

Το συχνότερο σύμπτωμα είναι η παραμόρφωση της εικόνας με τρόπο ώστε οι ευθείες γραμμές να φαίνονται κυματοειδείς. Πολλοί άνθρωποι λοιπόν αναφέρουν ότι παρατήρησαν τμήματα του σπιτιού τους όπως τα παράθυρα ή οι πόρτες να εμφανίζονται τεθλασμένα. Εκτός αυτού συχνό σύμπτωμα είναι η δυσκολία στο να διακρίνουν λεπτομέρειες. Ένα θετικό της συγκεκριμένης νόσου είναι ότι η περιφερειακή όραση δεν επηρεάζεται ποτέ. Είναι το κεντρικό κομμάτι της όρασης που αλλοιώνεται με αποτέλεσμα εργασίες όπως το διάβασμα ακόμα και με τα γυαλιά κοντινής όρασης να επηρεάζεται σημαντικότατα.

Τύποι

Υπάρχουν δύο τύποι, η ξηρά μορφή, που είναι και ο πιο συχνός τύπος η οποία συνήθως εξελίσσεται αργά και προκαλεί σταδιακή απώλεια της κεντρικής όρασης. Για να φτάσει στο τελικό της στάδιο θέλει συνήθως αρκετά χρόνια και σε αυτό υπάρχει ένα σημείο στο κέντρο του οπτικού πεδίου από το οποίο ο ασθενής δεν βλέπει.
Στην υγρά μορφή αντιθέτως η εξέλιξη είναι γρήγορη και όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση τόσο το καλύτερο.

Υπάρχει όμως θεραπεία;

Για την υγρά μορφή η οποία έχει και την χειρότερη πρόγνωση χωρίς θεραπεία, με ταχεία μείωση της όρασης, είμαστε ευτυχείς που έχουμε στην διάθεση μας μία πολύ αποτελεσματική θεραπεία. Η θεραπεία γίνεται με ένα φάρμακο που λέγετε Anti-VEGF και το οποίο έχει σαν στόχο να αναστρέψει την πορεία της νόσου, να σταθεροποιήσει την κατάσταση αλλά και σε ένα βαθμό να βελτιώσει την όραση. Αφορά εγχύσεις του συγκεκριμένου παράγοντα στο εσωτερικό του ματιού σε προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης θεραπείας είναι εξαιρετικά λαμβάνοντας υπόψιν ότι η θεραπεία θα γίνει με σωστά πρωτόκολλα, στο σωστό χρόνο και ότι η αναζήτησή ιατρικής βοήθειας δεν θα γίνει μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων αλλά σχετικά σύντομα. Με αυτά τα προαπαιτούμενα οι μεγάλες πολυκεντρικές μελέτες έχουν δείξει ότι όχι μόνο υπάρχει σταθεροποίηση αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει και βελτίωση της οπτικής οξύτητας. Πολύ κρίσιμο λοιπόν είναι το πρώτο χρονικό διάστημα απο την έναρξη των συμπτωμάτων, να γίνει σωστή διάγνωση αλλά και άμεση και με σωστά πρωτόκολλα θεραπεία.

 

Υπάρχει κίνδυνος από τις ενδοϋαλοειδικές ενέσεις.

Κάθε παρέμβαση στο ανθρώπινο σώμα έχει κάποιους κινδύνους. Έτσι και η ενδοϋαλοειδική ένεση εμπεριέχει κάποιους κινδύνους, οι οποίοι όμως είναι αρκετά μικροί. Τα στατιστικά δείχνουν το οι πιθανότητες να αναπτύξει κάποιος αιμορραγία μόλυνση ή αποκόλληση αμφιβληστροειδούς είναι μικρότερες από 1:1000 περιστατικά. Φυσικά σημαντικό ρόλο παίζει και ο χώρος αλλά και η διαδικασία που ακολουθείται κατά την διάρκεια μιας ενδοβόλβιας ένεσης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κρατήσουμε την περιοχή εντελώς αποστειρωμένη αλλά και η ίδια η έγχυση να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να αυξηθεί όσο το δυνατόν η ασφάλεια για τον ασθενή. Είναι ο χώρος αλλά και η τεχνική που μας εξασφαλίσει το ασφαλέστερο αποτέλεσμα.

Πονάνε οι ενδοβόλβιες ενέσεις;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι απλή. Εξαρτάται από την αναισθησία που θα χρησιμοποιήσουμε. Υπάρχει τρόπος να γίνει εντελώς ανώδυνα αλλά ακόμα και με την μικρότερης έντασης αναισθησία, που είναι μόνο με αναισθητικές σταγόνες, τις περισσότερες φορές ο ασθενής δεν αισθάνεται πόνο ή ο όποιος πόνος είναι πολύ μικρός. Για τους ανθρώπους οι οποίοι παρουσιάζουν μεγάλη ευαισθησία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν συνδυασμό αναισθητικών με τον οποίο ο ασθενής δεν αισθάνεται καθόλου πόνο.

 

Τέλος ένας ακόμα παράγοντας που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της πάθηση είναι η διατροφή. Από πολυκεντρικές μελέτες ξέρουμε πλέον ότι άνθρωποι με διατροφή πλούσια σε πράσινα λαχανικά και λιπαρά ψάρια έχουν μέχρι και 40% βραδύτερη εξέλιξη στην εκφύλιση της ώχρας

covid19 3 360x400Το τελευταίο χρονικό διάστημα η ζωή όλων μας έχει επηρεαστεί σημαντικά απο την πανδημία που είναι γνωστή ως COVID-19. Η πανδημία αυτή που όπως θα γνωρίζετε προκαλείται απο τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 είναι εξαιρετικά μεταδοτική και προκαλεί οξεία αναπνευστική νόσο (πνευμονία) με συχνά πολύ σοβαρές συνέπειες.
Αυτά που γνωρίζουμε για την μεταδοτικότητα του καινούργιου αυτού ιού είναι κυρίως απο άλλους κορωνοϊούς και θεωρείται ότι γίνεται μέσω αεροσταγονιδίων απο τον βήχα ή το φτέρνισμα νοσούντος ανθρώπου.

Μπορεί όμως ο συγκεκριμένος ιός να προσβάλει τα μάτια μας ή και να μεταδοθεί απο αυτά;

Υπάρχουν αρκετές αναφορές που υποδεικνύουν ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει επιπεφυκίτιδα και πιθανώς να μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων απο τον επιπεφυκότα. Τα πιο συχνά συμπτώματα όπως σε κάθε ιογενή επιπεφυκίτιδα είναι η ερυθρότητα, το οίδημα (πρήξιμο) των βλεφάρων αλλά και η δακρύρροια (το μάτι δακρύζει). Μελέτες δείχνουν ότι το δάκρυ ασθενών που νοσούν με κορωνοϊό έχει φορτίο ιών και συνεπώς θα μπορούσε να επιμολύνει κάποιον που έρχεται σε επαφή με αυτό. Με απλά λόγια μπορούμε να κολλήσουμε απο το δάκρυ ασθενούς με ιογενή επιπεφυκίτιδα η οποία έχει προκληθεί απο τον κορωνοϊό. Μία μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine και αφορούσε 1099 ασθενείς έδειξε επιπεφυκίτιδα σε 9 ασθενείς με επιβεβαιωμένη μόλυνση απο τον κορωνοϊό SARS-CoV-2. Το ποσοστό αυτό δεν είναι μεγάλο αλλά είναι ικανό να μας δείξει την μεταδοτική οδό μέσω των ματιών ώστε να δείξουμε την απαραίτητη προσοχή.

Συνεπώς ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα επιπεφυκίτιδας και αναφέρουν συνοδά συμπτώματα όπως βήχα, δύσπνοια, πυρετό αλλά και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει ή έρθει σε επαφή με άνθρωπο που είχε ταξιδέψει σε ενδημική περιοχή θα πρέπει να θεωρούνται ύποπτοι για την νόσο COVID-19. Προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε όμως και με ασθενείς που παρουσιάζουν μόνο συμπτώματα ιογενούς επιπεφυκίτιδας (κόκκινο μάτι) αφού δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι αποτελεί την πρώτη εκδήλωση της νόσου COVID-19 απο τον κορωνοϊό.

Τέλος η αμερικάνικη οφθαλμολογική ακαδημία (ΑΑΟ) και άλλοι επίσημοι φορείς συστήνουν να υπάρχει προστασία του στόματος, της μύτης αλλά ΚΑΙ των ματιών όταν ερχόμαστε σε επαφή (ή φροντίζουμε) ασθενή ο οποίος νοσεί απο τον κορωνοϊό SARS-CoV-19. Η σωστή καθαριότητα των χεριών μας αλλά και η αποφυγή της επαφής τους με το στόμα, την μύτη αλλά και τα μάτια μπορεί να μας προφυλάξει απο την νόσο.

02 diavitiki amfivlistroeidopatheiaΔιαβητική ωχροπάθεια

Ο όρος ωχρά κηλίδα είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι έχουν ακούσει την σημερινή εποχή. Και αυτό λόγω των αλλοιώσεων που εμφανίζονται στην συγκεκριμένη περιοχή. Τι είναι όμως η ωχρά κηλίδα; Είναι ένα ανατομικό κομμάτι του ματιού μας από το οποίο παίρνουμε την πιο ευκρινή μας όραση. Βρίσκεται στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς και παίρνει την ονομασία του από την ωχρή όψη που παρουσιάζει κατα την επισκόπηση της στα πλαίσια της βυθοσκόπησης ενώ αμφιβλήστροειδής ονομάζεται ο ιστός του ματιού ο οποίος προσλαμβάνει το φως και το μετατρέπει σε εικόνα. Αντιλαμβάνεται συνεπώς κανείς ότι η σωστή λειτουργία του αμφιβληστροειδούς και κυρίως του κεντρικού του τμήματος δηλαδή της ωχράς κηλίδας είναι απαραίτητη για να έχει κανείς καλή όραση. Και δυστυχώς υπάρχουν αρκετές παθήσεις οι οποίες επηρεάζουν την ωχρά κηλίδα. Η πιο γνωστές από αυτές είναι η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς, η διαβητική ωχροπάθεια και η μυωπική ωχροπάθεια.

Διαβητική ωχροπάθεια ονομάζεται η

IVIΟδηγίες μετά από ενδουαλοειδική ένεση

Παρακαλώ ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες ώστε να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη μόλυνση ή άλλη σοβαρή επιπλοκή από την ένεση:

Μην φοράτε make-up την ημέρα της ένεσης
Για να αποφύγουμε μία επιμόλυνση, σε περίπτωση που επιθυμείτε να καθαρίσετε την περιοχή του ματιού να έχετε καθαρά χέρια και να χρησιμοποιείτε καινούργιο χαρτομάντιλο κάθε φορά.
Για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης αποφύγετε να μπει νερό στο μάτι που έγινε η έγχυση 48 ώρες.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μία μικρή θόλωση της όρασης είναι συχνή μετά από ενδουαλοειδική ένεση. Συχνά περιγράφετε σαν μαύρα στίγματα που κινούνται στο μάτι. Αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν συνήθως μετά από μερικές ημέρες. Ορισμένες φορές μπορεί να βλέπετε μαύρες φυσαλίδες αμέσως μετά την έγχυση. Αυτές εξαφανίζονται μέσα σε 2 ημέρες.

Τα συμπτώματα, εάν υπάρχουν, θα πρέπει να αρχίσουν να βελτιώνονται μετά το πρώτο 24ωρο. Εάν πιστεύεται ότι αυτό δεν συμβαίνει ή εάν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα

Πόνο στο μάτι
Ερυθρότητα που αυξάνεται με τον χρόνο
Πρήξιμο στα βλέφαρα

Παρακαλώ να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2107472777 σε ώρες που είναι ανοιχτό το κέντρο (8:00πμ - 8:00μμ) ή στο τηλέφωνο της εφημερίας που είναι 6945 993 598 και λειτουργεί όλο το 24ωρο.

11 pterygiumΑλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι μία πολύ συχνή πάθηση η οποία εμφανίζεται σε ενήλικές αλλά και σε παιδιά. Είναι ιδιαίτερα εύκολη στην αντιμετώπιση και σπανίως προκαλεί ανησυχία ή προβληματίζει με την εξέλιξη της. Όπως λέει και η λέξη αφορά μία αλλεργική αντίδραση σε κάποιο αλλεργιογόνο, σε μία ουσία δηλαδή, η οποία δημιουργεί αλλεργική αντίδραση όταν έρθει σε επαφή με το σώμα μας και στην προκειμένη περίπτωση με τα μάτια μας. Ο επιπεφυκότας είναι ένας ιστός, ως επί το πλείστων διαφανής, ο οποίος  

  

 

IVIΤι είναι οι ενδουαλοειδικές ενέσεις, πως γίνονται και ποιές οι πιθανές επιπλοκές

Είμαστε πολύ τυχεροί που ζούμε σε μία εποχή στην οποία μπορούμε να προσφέρουμε στον ασθενή μας, στον οποίο θέτουμε την διάγνωση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μία θεραπεία. Μέχρι πριν λίγα χρόνια όταν βλέπαμε έναν ασθενή με τα πρώτα στάδια της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας δυστυχώς το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε είναι να τον ενημερώσουμε για την εξέλιξη της νόσου, η οποία τις περισσότερες φορές ήταν μια μεγάλη ουλή στην περιοχή της ωχράς κηλίδας με συνοδό μόνιμη απώλεια της κεντρικής όρασης. Το διάστημα που χρειαζόταν για να μειωθεί η όραση σε αυτά τα πολύ χαμηλά επίπεδα ήταν από έναν μέχρι έξι μήνες. Αυτό μέχρι πριν μερικά χρόνια όταν έγινε η τυχαία παρατήρηση ότι η χρήση ενός φαρμάκου που ανήκει στην κατηγορία των Anti-VEGF (αντιαγγειογενετικών φαρμάκων) βελτίωνε σημαντικά την όραση σε ανθρώπους που είχαν την υγρά μορφή της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Η επανάσταση που έφερε αυτή η παρατήρηση στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πάθησης ήταν τρομακτική. Έκτοτε έγιναν αλλά και συνεχίζουν να γίνονται μελέτες που δείχνουν την τεράστια διαφορά στην όραση αλλά και στην 

topo laserΝέα πρωτοποριακή μέθοδος αντιμετώπισης μυωπίας, υπερμετρωπίας αλλα και κυρίως του αστιγματισμού. Η ανώδυνη αυτή τεχνική αφορά διορθώσεις στις οποίες εκτός από την αφαίρεση των βαθμών γίνεται και ταυτόχρονη τέλεια εξομάλυνση του κερατοειδούς με βάση την τοπογραφία. Η θεραπεία αυτή που λέγετε τοπογραφικά καθοδηγούμενη σμίλευση μπορεί να εφαρμοστεί ανεξαρτήτως εάν θα επιλέξουμε την τεχνική LASIK ή PRK με την χρήση υπερσύγχρονων laser και στόχος της η ακόμα καλύτερη όραση του ασθενούς.

Τα laser που χρησιμοποιούμε είναι της εταιρίας Alcon ( μέλος του ομίλου Novartis) και αποτελούνται από δύο μηχανήματα που μαζί αποτελούν την διαθλαστική σουίτα (refractive suite).

Στην τεχνική LASIK χρησιμοποιούμε και τα δύο laser. Το πρώτο που λέγεται femtosecond δημιουργεί μια λεπτή τομή στον κερατοειδή με στόχο την δημιουργία ενός κρημνού. To laser αυτό είναι τρομακτικής ακρίβειας και ασφάλειας κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε παλμός του γίνεται σε ένα femtosecond δηλαδή σε 10−15 ή 0,000,000,000,000,001 του δευτερολέπτου. Αφού ολοκληρωθεί η δημιουργία του κρημνού, αυτός ανασηκώνεται και προχωράμε στο δεύτερο laser το οποίο ονομάζεται eximer. Με αυτό το laser αφαιρούνται οι βαθμοί και γίνεται η εξομάλυνση του κερατοειδή εφόσον ενδείκνυται. Ο πραγματικός χρόνος λειτουργίας του κάθε laser είναι μερικά δευτερόλεπτα και η όλη διαδικασία δεν διαρκεί παραπάνω από 10 λεπτά.

Σε περίπτωση που επιλέξουμε την τεχνική PRK γίνεται αφαίρεση του επιθηλίου με χρήση κατευθείαν του eximer laser (και λέγετε trans-PRK) ή με χρήση αλκοόλης και στην συνέχεια προχωράμε στην αφαίρεση των βαθμών πάλι με το eximer laser.

Το πλεονέκτημα της τοπογραφικής σμίλευσης είναι ότι όχι μόνο αφαιρούνται οι βαθμοί αλλά έχουμε και πλήρη εξομάλυνση του κερατοειδούς από ατέλειες οι οποίες δεν μπορούν να εκτιμηθούν ως βαθμοί μυωπίας / αστιγματισμού αλλά μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στην όραση.

Ο Δρ Σκουτέρης έχοντας εμπειρία στην συγκεκριμένη μέθοδο μπορεί να σας ενημερώσει αν είναι κατάλληλη για εσάς.

Περισσότερα για τη διαθλαστική σουίτα εδώ.

HomeΕίναι πολύ συχνό στις μέρες μας κάποιος ασθενής να μην μπορεί να έρθει στο οφθαλμολογικό κέντρο να κάνει τον ετήσιο έλεγχο του ή ακόμα και να διερευνήσει μια επείγουσα κατάσταση. Όσο αυξάνεται ο μέσος όρος ζωής και τα κινητικά προβλήματα δεν βρίσκουν λύση η ανάγκη για εξέταση στο σπίτι γίνεται όλο και πιο απαραίτητη. Ορισμένοι άλλοι άνθρωποι απλά προτιμάνε η εξέταση να γίνεται σε δικό τους περιβάλλον.  Ο Δρ Σκουτέρης γνωρίζοντας την ανάγκη που έχουν αυτοί οι ασθενείς είναι σε θέση να σας δώσει λύση με την κατ οίκον εξέταση. Έχοντας στην διάθεση του ένα πλήρες σετ φορητών οφθαλμολογικών μηχανημάτων μπορεί να πραγματοποιήσει πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο στο σπίτι του ασθενούς. Μη ξεχνάμε ότι ένας σημαντικός αριθμός οφθαλμολογικών παθήσεων αργεί ή δεν παρουσιάζει καθόλου συμπτώματα με πρώτο και συχνότερο το γλαύκωμα στο οποίο τα συμπτώματα εμφανίζονται μόνο στα τελευταία στάδια της νόσου και όταν η βλάβη είναι μη επιδιορθούμενη. Άλλα πάλι όπως ένα κόκκινο μάτι μπορεί να διορθώνονται πολύ απλά.  Ο Δρ Σκουτέρης μπορεί να πραγματοποιήσει έλεγχο για καταρράκτη, γλαύκωμα ή άλλες παθήσεις του πρόσθιου ημιμόριου αλλά και βυθοσκόπηση από την οποία μπορεί να γίνει εκτίμηση της ωχράς κηλίδας και του αμφιβληστροειδούς. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 6945935299 ή στείλτε την γραπτή ερώτηση σας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  και ο Δρ Σκουτέρης θα σας καθοδηγήσει καταλλήλως.

Rwgmi Η ρωγμή αμφιβληστροειδούς είναι μια συχνή πάθηση που μπορεί όμως να έχει πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα εάν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα.

   Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το εσωτερικό του ματιού μας είναι γεμάτο με ένα τζελ που ονομάζεται υαλοειδές. Το υαλοειδές σώμα με την πάροδο των ετών αποκολλάτε από τα τοιχώματα του ματιού, για διάφορους λόγους, κάτι που είναι γνωστό ως αποκόλληση υαλοειδούς. Σε αυτό το στάδιο ο ασθενής παρουσιάζει μυοψίες που είναι ο επιστημονικός όρος για τα τα μυγάκια ή μαύρα στίγματα και τα οποία εμφανίζονται ξαφνικά στο οπτικό μας πεδίο. Αυτά δεν είναι τίποτα παραπάνω από τμήματα του υαλοειδούς τα οποία είναι λιγότερο διαφανή και δημιουργούν μια σκιά στον αμφιβληστροειδή την οποία εμείς βλέπουμε σαν μυγάκια. Υπάρχει όμως η περίπτωση το τζελ αυτό να παραμείνει κολλημένο σε κάποιο σημείο του τοιχώματος του ματιού και να ασκεί έλξη στον αμφιβληστροειδή που είναι και ο ιστός με τον οποίο είναι συνδεδεμένο. Τότε τα συμπτώματα γίνονται εντονότερα και συνήθως εμφανίζονται λάμψεις ή αστραπές στο οπτικό μας πεδίο.

    Σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητη μια βυθοσκόπηση αφού εάν η έλξη είναι πολύ αρκετά μεγάλη τότε ο αμφιβληστροειδή μπορεί να σκιστεί, να δημιουργηθεί δηλαδή μια ρωγμή. Αυτό μπορεί να γίνει την ίδια στιγμή που ξεκολλάει το υαλοειδές και παρουσιάζονται τα πρώτα συμπτώματα ή σε δεύτερο χρόνο εφόσον οι λάμψεις παραμένουν ή υπάρχει επιδείνωση των συμπτωμάτων. Η ρωγμή αυτή είναι επικίνδυνη γιατί είναι ένα άνοιγμα μέσα από το οποίο μπορεί να αρχίζει να περνάει υγρό κάτω από τον αμφιβληστροειδή, να αρχίσει σιγά σιγά να τον ξεκολλάει και τελικά να οδηγηθούμε σε αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Αυτός είναι και ο λόγος που παρεμβαίνουμε όταν διαγνώσουμε κάτι τέτοιο και με την βοήθεια ενός laser περιχαρακώνουμε την περιοχή γύρω από την ρωγμή. Κάνουμε δηλαδή φωτοπηξία ισχυροποιώντας την σύνδεση του αμφιβληστροειδή με τους υποκείμενους ιστούς γεγονός το οποίο μειώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες να αποκολληθεί ο αμφιβληστροειδής. Η διαδικασία αυτή διαρκεί λίγα λεπτά, είναι ανώδυνη και μας γλιτώνει από πολλές δυσάρεστες συνέπειες.

   Στην φωτογραφία φαίνεται ο βυθός ενός ασθενούς του Δρ Σκουτέρη που είχε ρωγμή αμφιβληστροειδούς πριν και μετά την θεραπεία με Laser.

New1

 Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από ένα νέο φάρμακο για την αντιμετώπιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Ο Δρ. Σκουτέρης συμμετέχει στην συγκεκριμένη μελέτη, η οποία διεξάγεται σε δεκάδες κέντρα της Ευρώπης, ως sub investigator, μέσω του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Οξφόρδης. Το νέο αυτό φάρμακο έχει ως στόχο να χορηγείται κάθε τρεις μήνες, μειώνοντας έτσι το βάρος των μηνιαίων ενέσεων. Αυτή η λογική υπάρχει σε πολλές ερευνητικές ομάδες αφου και το κόστος θα μειωθεί αλλά κυρίως θα μειώθει ο όγκος των ασθενών που πρέπει να διαχειρήστουν τα νοσοκομεία, ο οποίος παγκοσμίως γίνεται ολοένα και πιο δυσβάσταχτος. Το ίδιο κέρδος ομως θα έχει και ο ασθενής αφου εκεί που έκανε μία ένεση κάθε μήνα, με τα καινούργια φάρμακα μπορεί να μη χρειάζεται άλλη έγχυση για δυο, τρείς ή και περισσότερους μήνες.  Ο Δρ Σκουτέρης συμμετέχει και σε δεύτερη έρευνα που αφορά το ιδιο επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά διεξάγεται απο διαφορετική ερευνητική ομάδα.

 https://www.healio.com/ophthalmology/retina-vitreous/news/online/%7Be6197c18-207f-4163-ac40-e3469a29aa9e%7D/novartis-rth258-for-wet-amd-meets-endpoints-in-phase-3-trials?sc_trk=internalsearch

17097765 1569695636391689 2355269090509235405 o

 Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 31ο συνέδριο διαθλαστικής χειρουργικής και ενδοφακών. Ο Δρ Σκουτέρης όπως πάντα είχε ενεργό συμμετοχή ως αναφορά τις νεότερες εξελίξεις για την χειρουργική του καταρράκτη και της μυωπίας/υπερμετρωπίας. Ξεχωριστή στιγμή η γνωριμία με τον Prof Akahoshi τον άνθρωπο που προλαβαίνει να χειρουργήσει 60 ασθενείς με καταρράκτη την ημέρα!

02 diavitiki amfivlistroeidopatheia

Είμαστε κοντά σε εποχές όπου ο προληπτικός έλεγχος της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας θα γίνεται με ειδικά εκπαιδευμένα ηλεκτρονικά προγράμματα. Η βάση δεδομένων που υπάρχει είναι τεράστια και το ενδεχόμενο όφελος από μία τέτοια τεχνολογία, τεράστιο για τους διαβητικούς ασθενείς. Με τα σημερινά δεδομένα η πιο χρήσιμη τεχνολογία για τον έλεγχο της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας είναι το Optomap της Optos. Με το μηχάνημα αυτό είναι δυνατή η απεικόνιση της περιφέρειας του αμφιβληστροειδούς ακόμα και χωρίς να χρησιμοποιήσουμε σταγόνες για την διαστολή της κόρης. Επίσης μπορούμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη των τυχών αλλοιώσεων με την σύγκριση δύο εικόνων που ελήφθησαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Αυτό κάνει την διάγνωση του σταδίου της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας πολύ πιο σίγουρη, την εξέλιξη ή σταθεροποίηση πολύ πιο προφανή και έτσι την αντιμετώπιση του ασθενή πολύ πιο αποτελεσματική. Έχουμε την τύχη να είμαστε το πρώτο και μόνο μέχρι στιγμής κέντρο στην Ελλάδα, το Laservision, που έχει αυτήν την τεχνολογία διαθέσιμη για τους ασθενείς του. Η φωτογραφία που βλέπετε είναι από το Optomap ενώ εδώ μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για την τεχνολογία προληπτικού ελέγχου από ηλεκτρονικά προγράμματα.

01 ekfylish wxras

Η ηλικιακή εκφύλιση της ώχρας κηλίδας είναι μια πάθηση  που απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους. Αυτό συμβαίνει γιατί με τις δυνατότητες της σύγχρονης ιατρικής ο μέσος όρος ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά με αποτέλεσμα ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν αλλά και τα χρόνια που θα περάσει κανείς έχοντας την νόσο, να έχουν επίσης αυξηθεί. Είναι λοιπόν εμφανές ότι η ποιότητα ζωής ενός ανθρώπου με εκφύλιση ώχρας κηλίδας μπορεί να αλλάξει σημαντικά αναλόγως με το αποτέλεσμα της θεραπείας. Τι είναι όμως η εκφύλιση της ώχρας κηλίδας. Είναι μια χρόνια πάθηση που εμφανίζεται συνήθως σε ανθρώπους άνω των 60 ετών αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί και νωρίτερα. Αφορά το κεντρικό κομμάτι του αμφιβληστροειδούς που λέγεται ωχρά κηλίδα και αυτός είναι και ο λόγος που η κεντρική όραση είναι αυτή που επηρεάζεται. Το καλό με την συγκεκριμένη πάθηση δεν θα οδηγήσει ποτέ σε πλήρη απώλεια της όρασης και δεν είναι επώδυνη.Η κυριότερη αιτία είναι είναι η ηλικία αλλά έχουν βρεθεί ότι και η κληρονομικότητα παίζει κάποιο ρόλο αφού σε ορισμένες οικογένειες εμφανίζεται πολύ συχνότερα από άλλες.Τα συμπτώματα διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά συνήθως το πρώτο σύμπτωμα είναι η δυσκολία να διακρίνουν λεπτομέρειες. Μπορεί να έχουν δυσκολία στο διάβασμα ακόμα και με τα γυαλιά κοντινής όρασης ή να υπάρχει μια θόλωση σε κάποιο σημείο της κεντρικής όρασης. Συχνά οι ευθείες γραμμές φαίνονται παραμορφωμένες η κυματοειδείς.

Υπάρχουν δύο τύποι, η ξηρά μορφή ...

01 maclarenΑξίζουν πολλα συγχαρητήρια στον ιδιο και την ομάδα του, που εργάστηκαν μήνες για να γίνει πραγματικότητα. Είχα την χαρά να συζητήσω με τον επικεφαλής του συγκεκριμένου ερευνητικού project και φαίνεται να είναι κάτι που με την απαραίτητη βελτίωση στο μέλλον θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο.

Περισσότερα...

 

 

 

 

doctor anytime
κλειστε ραντεβου