Βασίλειος Σκουτέρης MD, FEBO Χειρουργός Οφθαλμίατρος Διευθυντής Οφθαλμολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Αθηνών Επιστημονικός Συνεργάτης Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου Laser Vision

IVIΤι είναι οι ενδουαλοειδικές ενέσεις, πως γίνονται και ποιές οι πιθανές επιπλοκές

Είμαστε πολύ τυχεροί που ζούμε σε μία εποχή στην οποία μπορούμε να προσφέρουμε στον ασθενή μας, στον οποίο θέτουμε την διάγνωση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μία θεραπεία. Μέχρι πριν λίγα χρόνια όταν βλέπαμε έναν ασθενή με τα πρώτα στάδια της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας δυστυχώς το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε είναι να τον ενημερώσουμε για την εξέλιξη της νόσου, η οποία τις περισσότερες φορές ήταν μια μεγάλη ουλή στην περιοχή της ωχράς κηλίδας με συνοδό μόνιμη απώλεια της κεντρικής όρασης. Το διάστημα που χρειαζόταν για να μειωθεί η όραση σε αυτά τα πολύ χαμηλά επίπεδα ήταν από έναν μέχρι έξι μήνες. Αυτό μέχρι πριν μερικά χρόνια όταν έγινε η τυχαία παρατήρηση ότι η χρήση ενός φαρμάκου που ανήκει στην κατηγορία των Anti-VEGF (αντιαγγειογενετικών φαρμάκων) βελτίωνε σημαντικά την όραση σε ανθρώπους που είχαν την υγρά μορφή της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Η επανάσταση που έφερε αυτή η παρατήρηση στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πάθησης ήταν τρομακτική. Έκτοτε έγιναν αλλά και συνεχίζουν να γίνονται μελέτες που δείχνουν την τεράστια διαφορά στην όραση αλλά και στην 

topo laserΝέα πρωτοποριακή μέθοδος αντιμετώπισης μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού. Η ανώδυνη αυτή τεχνική αφορά διορθώσεις στις οποίες εκτός από την αφαίρεση των βαθμών γίνεται και ταυτόχρονη εξομάλυνση του κερατοειδούς με βάση την τοπογραφία. Η θεραπεία αυτή που λέγετε τοπογραφικά καθοδηγούμενη σμίλευση μπορεί να εφαρμοστεί ανεξαρτήτως εάν θα επιλέξουμε την τεχνική LASIK ή PRK με την χρήση υπερσύγχρονων laser και στόχος της η ακόμα καλύτερη όραση του ασθενούς.

Τα laser που χρησιμοποιούμε είναι της εταιρίας Alcon ( μέλος του ομίλου Novartis) και αποτελούνται από δύο μηχανήματα που μαζί ονομάζονται διαθλαστική σουίτα (refractive suite).

Στην τεχνική LASIK χρησιμοποιούμε και τα δύο laser. Το πρώτο που λέγεται femtosecond δημιουργεί μια λεπτή τομή στον κερατοειδή με στόχο την δημιουργία ενός κρημνού. To laser αυτό είναι τεράστιας ακρίβειας κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε παλμός του γίνεται σε ένα femtosecond δηλαδή σε 10−15 ή 0,000,000,000,000,001 του δευτερολέπτου. Αφού ολοκληρωθεί η δημιουργία του κρημνού, αυτός ανασηκώνεται και προχωράμε στο δεύτερο laser το οποίο ονομάζεται eximer. Με αυτό το laser αφαιρούνται οι βαθμοί και γίνεται η εξομάλυνση του κερατοειδή εφόσον ενδείκνυται. Ο πραγματικός χρόνος λειτουργίας του κάθε laser είναι μερικά δευτερόλεπτα και η όλη διαδικασία δεν διαρκεί παραπάνω από 10 λεπτά.

Σε περίπτωση που επιλέξουμε την τεχνική PRK γίνεται αφαίρεση του επιθηλίου με χρήση κατευθείαν του eximer laser (και λέγετε trans-PRK) ή με χρήση αλκοόλης και στην συνέχεια προχωράμε στην αφαίρεση των βαθμών πάλι με το eximer laser.

Το πλεονέκτημα της τοπογραφικής σμίλευσης είναι ότι όχι μόνο αφαιρούνται οι βαθμοί αλλά έχουμε και πλήρη εξομάλυνση του κερατοειδούς από ατέλειες οι οποίες δεν μπορούν να εκτιμηθούν ως βαθμοί μυωπίας / αστιγματισμού αλλά μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στην όραση.

Ο Δρ Σκουτέρης έχοντας εμπειρία στην συγκεκριμένη μέθοδο μπορεί να σας ενημερώσει αν είναι κατάλληλη για εσάς.

Περισσότερα για τη διαθλαστική σουίτα εδώ.

HomeΕίναι πολύ συχνό στις μέρες μας κάποιος ασθενής να μην μπορεί να έρθει στο οφθαλμολογικό κέντρο να κάνει τον ετήσιο έλεγχο του ή ακόμα και να διερευνήσει μια επείγουσα κατάσταση. Όσο αυξάνεται ο μέσος όρος ζωής και τα κινητικά προβλήματα δεν βρίσκουν λύση η ανάγκη για εξέταση στο σπίτι γίνεται όλο και πιο απαραίτητη. Ορισμένοι άλλοι άνθρωποι απλά προτιμάνε η εξέταση να γίνεται σε δικό τους περιβάλλον.  Ο Δρ Σκουτέρης γνωρίζοντας την ανάγκη που έχουν αυτοί οι ασθενείς είναι σε θέση να σας δώσει λύση με την κατ οίκον εξέταση. Έχοντας στην διάθεση του ένα πλήρες σετ φορητών οφθαλμολογικών μηχανημάτων μπορεί να πραγματοποιήσει πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο στο σπίτι του ασθενούς. Μη ξεχνάμε ότι ένας σημαντικός αριθμός οφθαλμολογικών παθήσεων αργεί ή δεν παρουσιάζει καθόλου συμπτώματα με πρώτο και συχνότερο το γλαύκωμα στο οποίο τα συμπτώματα εμφανίζονται μόνο στα τελευταία στάδια της νόσου και όταν η βλάβη είναι μη επιδιορθούμενη. Άλλα πάλι όπως ένα κόκκινο μάτι μπορεί να διορθώνονται πολύ απλά.  Ο Δρ Σκουτέρης μπορεί να πραγματοποιήσει έλεγχο για καταρράκτη, γλαύκωμα ή άλλες παθήσεις του πρόσθιου ημιμόριου αλλά και βυθοσκόπηση από την οποία μπορεί να γίνει εκτίμηση της ωχράς κηλίδας και του αμφιβληστροειδούς. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 6945935299 ή στείλτε την γραπτή ερώτηση σας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  και ο Δρ Σκουτέρης θα σας καθοδηγήσει καταλλήλως.

Rwgmi Η ρωγμή αμφιβληστροειδούς είναι μια συχνή πάθηση που μπορεί όμως να έχει πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα εάν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα.

   Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το εσωτερικό του ματιού μας είναι γεμάτο με ένα τζελ που ονομάζεται υαλοειδές. Το υαλοειδές σώμα με την πάροδο των ετών αποκολλάτε από τα τοιχώματα του ματιού, για διάφορους λόγους, κάτι που είναι γνωστό ως αποκόλληση υαλοειδούς. Σε αυτό το στάδιο ο ασθενής παρουσιάζει μυοψίες που είναι ο επιστημονικός όρος για τα τα μυγάκια ή μαύρα στίγματα και τα οποία εμφανίζονται ξαφνικά στο οπτικό μας πεδίο. Αυτά δεν είναι τίποτα παραπάνω από τμήματα του υαλοειδούς τα οποία είναι λιγότερο διαφανή και δημιουργούν μια σκιά στον αμφιβληστροειδή την οποία εμείς βλέπουμε σαν μυγάκια. Υπάρχει όμως η περίπτωση το τζελ αυτό να παραμείνει κολλημένο σε κάποιο σημείο του τοιχώματος του ματιού και να ασκεί έλξη στον αμφιβληστροειδή που είναι και ο ιστός με τον οποίο είναι συνδεδεμένο. Τότε τα συμπτώματα γίνονται εντονότερα και συνήθως εμφανίζονται λάμψεις ή αστραπές στο οπτικό μας πεδίο.

    Σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητη μια βυθοσκόπηση αφού εάν η έλξη είναι πολύ αρκετά μεγάλη τότε ο αμφιβληστροειδή μπορεί να σκιστεί, να δημιουργηθεί δηλαδή μια ρωγμή. Αυτό μπορεί να γίνει την ίδια στιγμή που ξεκολλάει το υαλοειδές και παρουσιάζονται τα πρώτα συμπτώματα ή σε δεύτερο χρόνο εφόσον οι λάμψεις παραμένουν ή υπάρχει επιδείνωση των συμπτωμάτων. Η ρωγμή αυτή είναι επικίνδυνη γιατί είναι ένα άνοιγμα μέσα από το οποίο μπορεί να αρχίζει να περνάει υγρό κάτω από τον αμφιβληστροειδή, να αρχίσει σιγά σιγά να τον ξεκολλάει και τελικά να οδηγηθούμε σε αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Αυτός είναι και ο λόγος που παρεμβαίνουμε όταν διαγνώσουμε κάτι τέτοιο και με την βοήθεια ενός laser περιχαρακώνουμε την περιοχή γύρω από την ρωγμή. Κάνουμε δηλαδή φωτοπηξία ισχυροποιώντας την σύνδεση του αμφιβληστροειδή με τους υποκείμενους ιστούς γεγονός το οποίο μειώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες να αποκολληθεί ο αμφιβληστροειδής. Η διαδικασία αυτή διαρκεί λίγα λεπτά, είναι ανώδυνη και μας γλιτώνει από πολλές δυσάρεστες συνέπειες.

   Στην φωτογραφία φαίνεται ο βυθός ενός ασθενούς του Δρ Σκουτέρη που είχε ρωγμή αμφιβληστροειδούς πριν και μετά την θεραπεία με Laser.

New1

 Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από ένα νέο φάρμακο για την αντιμετώπιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Ο Δρ. Σκουτέρης συμμετέχει στην συγκεκριμένη μελέτη, η οποία διεξάγεται σε δεκάδες κέντρα της Ευρώπης, ως sub investigator, μέσω του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Οξφόρδης. Το νέο αυτό φάρμακο έχει ως στόχο να χορηγείται κάθε τρεις μήνες, μειώνοντας έτσι το βάρος των μηνιαίων ενέσεων. Αυτή η λογική υπάρχει σε πολλές ερευνητικές ομάδες αφου και το κόστος θα μειωθεί αλλά κυρίως θα μειώθει ο όγκος των ασθενών που πρέπει να διαχειρήστουν τα νοσοκομεία, ο οποίος παγκοσμίως γίνεται ολοένα και πιο δυσβάσταχτος. Το ίδιο κέρδος ομως θα έχει και ο ασθενής αφου εκεί που έκανε μία ένεση κάθε μήνα, με τα καινούργια φάρμακα μπορεί να μη χρειάζεται άλλη έγχυση για δυο, τρείς ή και περισσότερους μήνες.  Ο Δρ Σκουτέρης συμμετέχει και σε δεύτερη έρευνα που αφορά το ιδιο επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά διεξάγεται απο διαφορετική ερευνητική ομάδα.

 https://www.healio.com/ophthalmology/retina-vitreous/news/online/%7Be6197c18-207f-4163-ac40-e3469a29aa9e%7D/novartis-rth258-for-wet-amd-meets-endpoints-in-phase-3-trials?sc_trk=internalsearch

17097765 1569695636391689 2355269090509235405 o

 Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 31ο συνέδριο διαθλαστικής χειρουργικής και ενδοφακών. Ο Δρ Σκουτέρης όπως πάντα είχε ενεργό συμμετοχή ως αναφορά τις νεότερες εξελίξεις για την χειρουργική του καταρράκτη και της μυωπίας/υπερμετρωπίας. Ξεχωριστή στιγμή η γνωριμία με τον Prof Akahoshi τον άνθρωπο που προλαβαίνει να χειρουργήσει 60 ασθενείς με καταρράκτη την ημέρα!

02 diavitiki amfivlistroeidopatheia

Είμαστε κοντά σε εποχές όπου ο προληπτικός έλεγχος της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας θα γίνεται με ειδικά εκπαιδευμένα ηλεκτρονικά προγράμματα. Η βάση δεδομένων που υπάρχει είναι τεράστια και το ενδεχόμενο όφελος από μία τέτοια τεχνολογία, τεράστιο για τους διαβητικούς ασθενείς. Με τα σημερινά δεδομένα η πιο χρήσιμη τεχνολογία για τον έλεγχο της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας είναι το Optomap της Optos. Με το μηχάνημα αυτό είναι δυνατή η απεικόνιση της περιφέρειας του αμφιβληστροειδούς ακόμα και χωρίς να χρησιμοποιήσουμε σταγόνες για την διαστολή της κόρης. Επίσης μπορούμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη των τυχών αλλοιώσεων με την σύγκριση δύο εικόνων που ελήφθησαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Αυτό κάνει την διάγνωση του σταδίου της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας πολύ πιο σίγουρη, την εξέλιξη ή σταθεροποίηση πολύ πιο προφανή και έτσι την αντιμετώπιση του ασθενή πολύ πιο αποτελεσματική. Έχουμε την τύχη να είμαστε το πρώτο και μόνο μέχρι στιγμής κέντρο στην Ελλάδα, το Laservision, που έχει αυτήν την τεχνολογία διαθέσιμη για τους ασθενείς του. Η φωτογραφία που βλέπετε είναι από το Optomap ενώ εδώ μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για την τεχνολογία προληπτικού ελέγχου από ηλεκτρονικά προγράμματα.

01 ekfylish wxras

Η ηλικιακή εκφύλιση της ώχρας κηλίδας είναι μια πάθηση  που απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους. Αυτό συμβαίνει γιατί με τις δυνατότητες της σύγχρονης ιατρικής ο μέσος όρος ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά με αποτέλεσμα ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν αλλά και τα χρόνια που θα περάσει κανείς έχοντας την νόσο, να έχουν επίσης αυξηθεί. Είναι λοιπόν εμφανές ότι η ποιότητα ζωής ενός ανθρώπου με εκφύλιση ώχρας κηλίδας μπορεί να αλλάξει σημαντικά αναλόγως με το αποτέλεσμα της θεραπείας. Τι είναι όμως η εκφύλιση της ώχρας κηλίδας. Είναι μια χρόνια πάθηση που εμφανίζεται συνήθως σε ανθρώπους άνω των 60 ετών αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί και νωρίτερα. Αφορά το κεντρικό κομμάτι του αμφιβληστροειδούς που λέγεται ωχρά κηλίδα και αυτός είναι και ο λόγος που η κεντρική όραση είναι αυτή που επηρεάζεται. Το καλό με την συγκεκριμένη πάθηση δεν θα οδηγήσει ποτέ σε πλήρη απώλεια της όρασης και δεν είναι επώδυνη.Η κυριότερη αιτία είναι είναι η ηλικία αλλά έχουν βρεθεί ότι και η κληρονομικότητα παίζει κάποιο ρόλο αφού σε ορισμένες οικογένειες εμφανίζεται πολύ συχνότερα από άλλες.Τα συμπτώματα διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά συνήθως το πρώτο σύμπτωμα είναι η δυσκολία να διακρίνουν λεπτομέρειες. Μπορεί να έχουν δυσκολία στο διάβασμα ακόμα και με τα γυαλιά κοντινής όρασης ή να υπάρχει μια θόλωση σε κάποιο σημείο της κεντρικής όρασης. Συχνά οι ευθείες γραμμές φαίνονται παραμορφωμένες η κυματοειδείς.

Υπάρχουν δύο τύποι, η ξηρά μορφή ...

01 maclarenΑξίζουν πολλα συγχαρητήρια στον ιδιο και την ομάδα του, που εργάστηκαν μήνες για να γίνει πραγματικότητα. Είχα την χαρά να συζητήσω με τον επικεφαλής του συγκεκριμένου ερευνητικού project και φαίνεται να είναι κάτι που με την απαραίτητη βελτίωση στο μέλλον θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο.

Περισσότερα...

 

 

 

 

doctor anytime
κλειστε ραντεβου